Mediji: Afrička kuga stigla je u južni Banat

U otvorenom lovištu Vršačkih planina, na potezu između sela Malo Središte i Gudurica, u utorak pronađen "svež" leš praseta divlje svinje.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2021.

07:17

Mediji: Afrička kuga stigla je u južni Banat
Ilustracija/Foto: depositphoto/kyslynskyy

Večernje novosti navode da je analizom utvrđeno da je životinja bila zaraženo afričkom kugom, sto odsto smrtonosnom bolešću.

To je podiglo na noge sve nadležne institucije, koje će sada još više pojačati kontrolu, kako zaraza ne bi došla do stočarskih farmi i domaćinstava u tom regionu, ali i šire, navodi taj list.

Pretpostavlja se da je uginula jedinka došla iz Rumunije, gde je afrička kuga registrovana još pre više od tri godine. Nju je pronašao lovočuvar Šumske uprave "Vršac" na oko 500 metara od granice sa tom zemljom.

Takođe, lovočuvari su istog dana sa druge strane planine, prema selu Sočica, pronašli još jedan leš ove divljači, za koji se još čeka potvrda da li je bio zaražen ili ne.

"Otkako je 2018. afrička kuga počela da se približava Banatu iz pravca Rumunije, najveća bojazan bila je upravo od divljih svinja, jer one slobodno prelaze iz jedne u drugu zemlju. Sada je najvažnije da se ta krda mapiraju i da im se ograniči kretanje, kako se zaraza ne bi širila. Sanitarni odstrel zasada nije opcija, jer bi time samo rasterali jedinke i tako dobili nekontrolisana žarišta na više mesta", ukazuje Zoran Kerkez iz vršačke veterinarske stanice "Vet" d.o.o., koja je zadužena za kontrolu domaćih svinja u 19 pograničnih naselja u tom delu Banata.

Afrička kuga je sto odsto smrtonosna, jer za nju nema leka. Ukoliko samo jedna jedinka oboli, eutanazija mora da se uradi nad svim svinjama u krdu, kako se bolest ne bi dalje širila. Ne postoji opasnost da se ona prenese na čoveka ili druge vrste životinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: