Ponovo provokacije Prištine, Brnabić: Politička nepristojnost VIDEO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je na plenarnoj sednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, u Antaliji.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 17.06.2021.

16:36

Ponovo provokacije Prištine, Brnabić: Politička nepristojnost VIDEO
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Pre početka sastanka, domaćin skupa, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dočekao je učesnike, među kojima su i predsednici Crne Gore i Severne Makedonije Milo Ðukanović i Stevo Pendarovski, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani i drugi.

Premijerka Brnabić ističe da Vjosa Osmani, predsednica tzv. Kosova, nije glasala protiv dokumenata - Deklaracije i Godišnjeg izveštaja o radu, kao i Strateškog dokumenta za Jugoistočnu Evropu 2030. Izrazila je svoju rezervu, ali je pustila da se dokumenti usvoje.

"Na svakom mestu gde se pominje Kosovo nije samo sa zvezdicom nego sa fusnotom", kaže premijerka objašnjavajući da Vjosa Osmani nije sprečila usvajanje dokumenata ali je izrazila rezervu.

Premijerka je istakla da je zanimljivo da se danas Vjosa Osmani pozvala na Briselski sporazum i rekla da fusnota ide samo kada se prvi put pomene Kosovo.

"Pozivaju se na Briselski sporazum kada im odgovara. Ta politika ne prestaje da iznenađuje", kaže.

"Naša poruka je bila jasna", dodaje premijerka, objašnjavajući da samo jaka regionalna saradnja može svima da nam pomogne da se oporavimo od posledica pandemije kovida. Premijerka Ana Brnabić prenela je danas, nakon plenarnog sastanka Procesa saradnje u Jugostičnoj Evropi, da je predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani pozvala učesnice koje nisu priznale tzv. Kosovo da to učine, i da to, kako je istakla, govori o nedostatku političke pristojnosti predstavnika Prištine.

“Bilo je provokacija, a ja sam kratko odgovorila, jer iz poštovanja prema domaćinima nisam želela da ulazim sa njom u bilo kaku raspravu”, rekla je Brnabić novinarima.

Kako je rekla, istakla je da to suprotno svakom protokolu i izražava ogromno nepoštovanje prema domaćinu, ali i prisutnim delegacijama koje nisu priznale tzv. nezavisnost Kosova.

“Nisam želela da ulazim u to. Ona je tim istupom najbolje govorila o sebi, i njihovoj političkoj pristojnosti, odnosno o nedostatku iste”, rekla je Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: