Bajden i Putin se ipak dogovorili: "Do toga ne sme doći"

Nakon razgovora u Ženevi, predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden dali su zajedničku izjavu posvećenu pitanjima strateške stabilnosti.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 16.06.2021.

20:05

Bajden i Putin se ipak dogovorili:
EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE / POOL

Lideri su istakli da nikada ne sme doći do nuklearnog rata, kao i da u njemu ne bi bilo pobednika, preneo je "Sputnjik".

"Rusija i Sjedinjene Američke Države pokazale su da su čak i u vreme napetosti u stanju da napreduju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva kako bi se osigurala predvidljivost u strateškoj sferi, smanjili rizici oružanih sukoba i pretnje nuklearnim ratom“, navodi se u dokumentu. Kao primer takvog pristupa navodi se nedavno produženje ugovora o Sporazuma o ofanzivnom strateškom naoružanju (START 3). "Danas ponovo potvrđujemo privrženost principu prema kojem u nuklearnom ratu ne može biti pobednika, kao i da on nikada ne sme da se pokrene“, saopšteno je u zajedničkoj izjavi. Lideri Rusije i SAD najavili su pokretanje kompleksnog dijaloga o strateškoj stabilnosti, koji bi trebalo da postavi temelje buduće kontrole naoružanja. Podsetimo, samit predsednika Rusije Vladimira Putina i američkog lidera Džozefa Bajdena u Ženevi je završen. Putin je na konferenciji za novinare rekao da su pregovori bili dobri i da je postignut dogovor o vraćanju ambasadora. Ukupno su pregovori trajali četiri i po sata, uključujući i pauzu između prvog i drugog dela. Inače, prvi deo sastanka u užem formatu, kojem su, pored predsednika, prisustvovali šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken, završen je nakon dva sata, nakon čega je održan i drugi deo sastanka u širem formatu, koji je trajao jedan i po sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: