Kina: Oštećeno 5 gorivnih šipki u nuklearki Tajšan

Peking -- Kineska vlada saopštila danas da nema curenja ni povećane radioaktivnsti u nuklearnoj elektrani Tajšan, navodeći da je oštećeno pet gorivnih šipki u reaktoru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA/DAI KUROKAWA
Ilustracija: EPA/DAI KUROKAWA

Pročitajte još:

Fukušima: Ponovo curi iz nuklearke

U saopštenju se navodi da je povećan novo radijacije u reaktoru 1 nuklearke Taišan u provinciji Guandong, ali da je radijacija zadržana unutar reaktora zahvaljujući preprekama koje su u potpunosti bile u planiranoj fukciji, prenosi AP.

Vlada Hongkonga potvrdila je da nadzire nuklearku i da je od zvaničnika u Guangdongu zahtevala detaljan izveštaj nakon što je francuska kompanija za električnu energiju Elektrisite d Frans, koja je suvlasnik postrojenja Tajšan, u ponedeljak prijavila povećanje nivoa tzv. plemenitih gasova, ksenona i kriptona koji uz cizijum, stroncijum i druge radioaktivne elemente nastaju kao nusproizvodi nuklearne fisije.

"Ne postoji problem, radijacija ne curi u životnu sredinu", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva za ekologiju i životnu sredinu.

Porast nivoa radijacije zabeležen je u primarnom krugu kod reaktora 1 u Tajšanu, ali je bio unutar parametara za bezbedne operacije, saopštilo je ranije ministarstvo.

"Povećanje radijacije je uzrokovano oštećenjem malog broja gorivnih šipki, što je normalno tokom proizvodnje, transporta i utovara goriva", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva za ekologiju i životnu sredinu, javio je ranije Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu