Grčka ponovo u blokadi FOTO

Atina -- Radnici su opet izašli na ulice Atine jer smatraju da će novi zakon o radu omogućiti poslodavcima da "na mala vrata" uvedu duže radno vreme.

Izvor: B92, RTS
Podeli
Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS
Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Grci nemaju radnike - traže Srbe za konobare

Javni i pomorski saobraćaj su blokirani.

Uoči glasanja o novom zakonu o radu, grčki radnici stupili su u jednodnevni generalni štrajk. Oni se oštro protive ovom zakonu, jer smatraju da će doneti duže radno vreme i dodatno ugroziti prava radnika.

Javni i pomorski saobraćaj u Atini su blokirani – brodovi su ostali usidreni u lukama, a mnoge autobuske, podzemne i železničke usluge su obustavljene. Radnici iz drugih sektora su, takođe, obustavili rad, a očekuje se da će se pridružiti protestima u centru Atine.

Vlada u Atini, međutim, smatra da će zakon modernizovati zastarele propise iz oblasti rada, prenosi agencija Rojters.

Foto: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS
Foto: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Sindikati su nacrt zakona opisali kao "monstruozan", zahtevajući njegovo povlačenje jer će, tvrde, ukinuti davno uspostavljena radnička prava i omogućiti kompanijama da "na mala vrata" uvedu duže radno vreme.

Tvrde da vlada nastoji da produži radni dan sa osam na 10 sati, te strahuju da će to omogućiti poslodavcima da primoraju radnike da prihvate duže radno vreme.

Konzervativna vlada premijera Kirijakosa Micotakisa, koja je stupila na dužnost 2019. godine, navela je da će se reformom modernizovati "zastareli" zakoni koji datiraju iz vremena pre interneta, kada je većina radnika u isto, određeno vreme radila u kancelarijama i fabrikama.

Ovo je drugi generalni štrajk u poslednjih nedelju dana, dok su poruke sa prvog skupa, 10. juna, bile - "Neće proći", "Zakon protiv rada mora biti bačen u smeće".

Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS
Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu