Evropska unija uvela dodatne sankcije Belorusiji

Evropska unija je danas dogovorila dodatne sankcije Belorusiji kao odgovor na prinudno spuštanje leta „Rajanera“ u Minsk tokom maja.

Izvor: B92

Sreda, 16.06.2021.

12:54

Evropska unija uvela dodatne sankcije Belorusiji
Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

Tom prilikom uhapšen je novinar i opozicionar Roman Protaševič.

Sankcije, koje su odobrili ambasadori EU, a koje će ministri spoljnih poslova zemalja članica Unije usvojiti na sastanku u ponedeljak, odnose se na sedam osoba povezanih sa beloruskim vazduhoplovnim sektorom, potvrdio je za Rojters jedan diplomata EU pod uslovom da mu se ne otkrije identitet.

On je naveo i da su ambasadori EU potpisali i četvrti paket zamrzavanja imovine i zabrane putovanja koji će biti izrečeni za više od 70 beloruskih pojedinaca, kao meru koja je povezana sa prošlogodišnjim predsedničkim izborima, na kojima je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat, a opozicija ga osporila.

Ove mere Unije su već pripremane u trenutku kada su 23.maja vlasti u Belorusiji naredile da se avion kompanije "Rajaner" na liniji od Grčke do Litvanije, u kojem se nalazio opozicioni novinar, prinudno spusti u Minsk, zbog kako se kasnije ispostavilo lažne dojave o bombi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: