Nakon eksplozije bombe u vojnoj bazi u Kolumiji ranjeno 36 ljudi

U eksploziji automobila bombe u vojnoj bazi u kolumbijskom pograničnom gradu Kukuta ranjeno je 36 osoba, tri su u kritičnom stanju, saopštili su zvaničnici.

Izvor: Beta-AP

Sreda, 16.06.2021.

09:27

Nakon eksplozije bombe u vojnoj bazi u Kolumiji ranjeno 36 ljudi
Ilustracija: Depositphotos/ Ijdema

Ministar odbrane Dijego Molano rekao je tokom posete bazi da je eksplozija "gnusni teroristički napad" koji je ciljao kolumbijske vojnike.

On je ocenio da iza napada verovatno stoji Nacionalna oslobodilačka vojska, najveća preostala kolumbijska pobunjenička grupa, mada nije pružio nijedan dokaz u prilog toj tvrdnji.

Rekao je da su u napad možda uključeni i odbegli pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije, grupe koja je potpisala mirovni sporazum sa vladom 2016. godine.

Kakuta se nalazi na granici sa Venecuelom i glavni je grad države Severni Santander, gde se nekoliko kriminalnih grupa bori oko puteva trgovine drogom i koristi slabo kontrolisanu granicu sa Venecuelom za šverc goriva i oružja.

Prošle godine oko 40 američkih vojnih trenera i savetnika iz Prve brigade za pomoć snagama bezbednosti boravila je vreme u bazi koja je bombardovana juče.

Na video snimcima koji su kružili juče društvenim mrežama, video se ogroman dim nad bazom praćen jakom eksplozijom u kojoj su popucali prozori i uništene kancelarije. Eksplozija dolazi u trenutku kada su lideri protesta najavili da će obustaviti marševe koji traju već sedam nedelja.

Najmanje 50 ljudi je poginulo je u protestima koji su izbili 28. aprila usled nezadovoljstva stanovništva zbog sve većeg siromaštva i rastuće nejednakosti. Proteste je izazvala odluka vlade da poveća poreze u nastojanju da prikupi sredstva za zdravstvenu zaštitu i socijalne usluge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: