Iza kulisa: Snajperi, vojska, puste ulice i dve stolice FOTO

Predsednici Rusije i Amerike, Vladimir Putin i Džozef Bajden, održaće danas u vili La Granž u Ženevi prvi bilateralni susret.

Izvor: B92

Sreda, 16.06.2021.

09:06

Iza kulisa: Snajperi, vojska, puste ulice i dve stolice FOTO
Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Predsednici Rusije i Amerike, Vladimir Putin i Džozef Bajden, održaće danas u vili La Granž u Ženevi prvi bilateralni susret. Na dnevnom redu rusko-američkog samita je čitav niz pitanja koja se tiču saradnje dve zemlje.

Američki predsednik je juče doputovao u Ženevu, dok će ruski predsednik doputovati danas. Bela kuća je danas saopštila da sastanak dvojice lidera u vili La Granž počinje u 13:35 po srednjoevropskom vremenu.

Ističe se da će pregovori u proširenom sastavu započeti u 14:55 časova bez pristupa medija. Nakon toga od 16:40 sati, sastanak će se odvijati u proširenom sastavu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je rekao da se očekuje da će samit trajati oko pet sati.

Kako je objasnio savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, Putina u vili La Granž dočekati predsednik Švajcarske, a da će zatim u vilu doći američki predsednik.
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber
Sledi tradicionalno zajedničko fotografisanje, nakon kojeg će predsednik Švajcarske pozdraviti učesnike samita. Posle toga predsednici Rusije i SAD će preći u biblioteku u prizemlju i počeće samit.

Zajednička konferencija za medije Putina i Bajdena nije predviđena. Predsednici će se pojedinačno obratiti medijima.

Objavljen je fotografija prostorije u kojoj će se sresti dva predsednika, biblioteka vile "La Granž". Između mesta za dva predsednika postavljen je nizak drveni stočić, dok je iza njega veliki globus.

Iza kulisa

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber
Pripreme za samit u Ženevi su počele još od momenta kada je pao dogovor da upravo ovaj grad ugosti dvojicu lidera. U gradu su na snazi jake mere bezbednosti, posebno oko same vile u kojoj se održava samit.

Od ponedeljka na ulicama je raspoređeno 900 pripadnika policije. Pored toga, vojni bataljon će dežurati na aerodromu u Ženevi, dok će preostali vojnici od njih 1.000, koje su vlasti odabrale, pomagati u obezbeđivanju granica kantona.

Prema rečima zamenika direktora Federalnog policijskog ureda Švajcarske Stefana Tejmera, Švajcarska smatra da je stepen terorističke pretnje u svetu i dalje visok, te je zemlja preduzela mere uoči sastanka lidera Rusije i SAD.

Zbog predstojećeg samita letovi iznad Ženeve će od 15. do 17. juna biti privremeno ograničeni iz bezbednosnih razloga, a ukoliko se na nebu iznad grada pojavi neki sumnjivi avion biće angažovani lovci.

Park „La Grandž“ i njegova okolina okruženi su metalnim ogradama sa bodljikavom žicom, a zabranjeno je parkiranje automobila u blizini. Policija će tokom samita rasporediti snajperiste po obodu parka La Granž koji će raditi pod nadzorom bezbednosnih službi delegacija.

Inače, svaka od delegacija brojaće od 600 do 800 ljudi.

Za samit je akreditovan veliki broj novinarskih ekipa iz čitavog sveta. Ženeva danas izgleda neobično mirno i ulice su puste, jer su švajcarske vlasti rano jutros, zbog sastanka predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, znatno pojačale mere bezbednosti kojima je onemogućen saobraćaj u blizini Ženevskog jezera, mostu „Monblan“, kao i parku „La Grandž“, gde će se Samit održati u istoimenoj vili.

Na ulicama Ženeve je jako malo saobraćaja, pa je zato grad neobično tih za radni dan, dok su policijski punktovi postavljeni u zatvorenim delovima ulica, a trenutno je nemoguće prići do mosta Monblan, koji je ukrašen zastavama Rusije i SAD za ovu priliku, prenosi TAS S.

Pristup zonama bezbednosti dozvoljen je ili sa posebnim propusnicama ili na osnovu dokumenta koji potvrđuje prebivalište u ovom određenom dela grada, pošto su vlasti preduzele opsežne mere kako bi osigurale sigurnost Samita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: