Godinama molio da umre, preminuo u asistiranom samoubistvu

Francuz Alan Kok, koji se godinama borio za pravo na eutanaziju kod kuće, preminuo je u asistiranom samoubistvu u Švajcarskoj u 58. godini.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.06.2021.

09:10

Godinama molio da umre, preminuo u asistiranom samoubistvu
Foto: Depositphotos/ladyann

Ovo su saopštili njegovi prijatelj i aktivisti koji se bore za pravo na eutanaziju.

Kok, koji je decenijama patio od bolne i neizlečive degenerativne bolesti, preminuo je u bolnici u Bernu, napisala je njegova pravna zastupnica Sofi Medžeber na svojoj Fejsbuk stranici, preneo je Rojters.

"Alan Kok je preminuo jutros ... prema sopstvenoj želji, dostojanstveno ... konačno počivaj u miru Alan", napisala je ona.

Žan-Luk Romero, predsednik Francuske asocijacije za pravo na dostojanstvenu smrt, rekao je u video izjavi na Tviteru da je Kok bio borac koji je voleo život, ali da je zbog stalnih bolova i nemogućnosti da se brine o sebi, želeo da umre uz pomoć lekara.

Francuski susedi Švajcarska, Belgija i Holandija usvojile su zakone koji dozvoljavaju asistirano samoubistvo u pojedinim slučajevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: