"Odnosi Rusije i SAD gori nego u vreme Hladnog rata"

Rusija smatra da su odsustvo komunikacije i trenutno najlošiji odnosi između Moskve i Vasingtona, još od vremena Sovjetskog Saveza, kaže Dmitrij Peskov.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.06.2021.

08:56

Foto: EPA/Alexei Druzhinin / Kremlin Pool

Portparol Kremlja kazao je da je to ozbiljan problem u trenutku rastućih izazova od potencijalnih regionalnih sukoba u svetu.

"Čak i tokom sovjetskog perioda, nedostatak kontakata, nedostatak dijaloga, nije bio tako ozbiljan. Sada se ovaj deficit poklapa sa rastućim potencijalnim sukoba širom sveta", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za TASS.

On je uoči današnjeg sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Zzenevi ukazao na rastući potencijal regionalnih sukoba, pitanje naoružanja, strateške stabilnosti i bržih klimatskih promenena.

"Ceo evropski kontinent je zabrinut zbog toga, ovo je pitanje broj jedan za njih, ali i za nas jer mi nismo ništa manje ranjivi", rekao je ruski zvaničnik.

Po Peskovu, dve najveće supersile, Rusija i SAD su najpozvanije da raspravljaju o ovim problemima u korist čitavog čovečanstva i baš u cinjenici da se takav dijalog ne odvija se potvrđuje da su odnosi dve zemlje na najnižoj tački do sada.

Putin i Bajden sastaće se danas u Ženevi, i to će biti njihov prvi zvanični susret kao dva predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: