Da li su Srbi i srpska kulturna baština na KiM zaista zaštićeni? "Istorijski minimum prava" VIDEO

Prištinski premijer Aljbin Kurti izjavio je da su Srbi na tzv. Kosovu zaštićeni, kao i njihova imovina i kulturno nasleđe.

Izvor: B92, prva
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

Rekao je i da se poštuju prava Srba i da imaju slobodu kretanja.

Ekipa TV Prve proveravala je da li su Srbi i srpska kulturna baština zaista zaštićeni.

"Onog trenutka kada oni budu rekli da imaju slobode, pregovori mogu da počnu i možemo se baviti osnovnim pitanjima. Povratak, osnovna prava na imovinu, pravo na upotrebu maternjeg jezika, da se ne plašite, da učestvujete u duhovnom i kulturnom životu. Sve je to široki spektar u kom Srbi ne učestvuju ili su na istorijskom minimumu svojih prava", izjavio je novinar i književnik Živojin Rakočević.

Samo tokom ove godine bilo je više od 50 napada na objekte SPC i groblja, a samo par dana pre nastavka dijaloga protesti zbog liturgije ispred Hrama Svetog Spasa u Prištini.

"Ponovo je medijski podgrejana tenzija i odnos između Srba i Albanaca na KiM. Vidimo da se to dešava širom Balkana i Evrope. Ponovo se podsetilo na negativnu tradiciju", navodi istroičar Miloš Cile Mitić.

Novinar i književnik Rakočević zaključio je da su "napadi posledica ideologije koju agresivno ispoveda Kurti zajedno sa Osmani".

Najnovija retorika albanskih političara i navodnih eksperata srpsku kulturnu baštinu predstavlja kao kosovsku.

Opširnije u video prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu