"Ne sme da dozvoli da Kosovo izgubi u dijalogu sa Srbijom"

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri kaže da je prvi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića bio samo sastanak.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2

Kao i da nije imao nikakve veze sa pregovorima, prenosi Kljan Kosova.

Haziri je naglasio da Kosovo ne bi trebalo da bude gubitnik u procesu dijaloga i da treba iskoristiti zamah umešanosti Sjedinjenih Američkih Država.

„Dijalog uključuje normalizaciju sa Srbijom i mi verujemo u dijalog, ali Kosovo ne sme da izgubi zamah koji se stvara zajedno sa SAD sve do uzajamnog priznavanja koje Kosovo namerava da dobije. Deo ovog dijaloga nisu jedno ili dva laka pitanja do kojih bi u principu trebalo doći sveobuhvatnim sporazumom. Tu postoji osam lakih problema i naš tehnički tim treba da pripremi premijera da zasuče rukave i vidi tačke jednu po jednu, jer svako pitanje ima rešenje“, rekao je Haziri.

Prema njegovim rečima kosovski tim i premijer Kurti “moraju da imaju jasan stav u odnosu na ustavni položaj Kosova i Kosovo ne bi trebalo da izgubi u ovom procesu kao što nikada nije izgubilo u takvim procesima”.

Haziri se osvrnuo i na četiri predloga koje je Kurti juče izneo tokom sastanka u Briselu.

"Principi pregovora su uvek bili bezuslovni. Kosovo je "trošilo politički kiseonik", rekavši da ga treba tretirati kao ravnopravno, jer je Kosovo uvek bilo ravnopravna stranka. Bilo je mnogo kolebanja i otpora, ali to se danas dogodilo bez uslova i Kurti je na neki način dobio zadatak da to zaustavi, jer sada je uvlasti. Međutim, ova četiri uslova su van pregovora”, smatra Haziri.

Čelnik DSK je podsetio da je rekao da pregovori u Briselu imaju svoj format i da je jučerašnji sastanak bio samo “ping – pong” igra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu