"Ne sme da dozvoli da Kosovo izgubi u dijalogu sa Srbijom"

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri kaže da je prvi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića bio samo sastanak.

Izvor: B92

Sreda, 16.06.2021.

09:09

Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2

Kao i da nije imao nikakve veze sa pregovorima, prenosi Kljan Kosova.

Haziri je naglasio da Kosovo ne bi trebalo da bude gubitnik u procesu dijaloga i da treba iskoristiti zamah umešanosti Sjedinjenih Američkih Država.

„Dijalog uključuje normalizaciju sa Srbijom i mi verujemo u dijalog, ali Kosovo ne sme da izgubi zamah koji se stvara zajedno sa SAD sve do uzajamnog priznavanja koje Kosovo namerava da dobije. Deo ovog dijaloga nisu jedno ili dva laka pitanja do kojih bi u principu trebalo doći sveobuhvatnim sporazumom. Tu postoji osam lakih problema i naš tehnički tim treba da pripremi premijera da zasuče rukave i vidi tačke jednu po jednu, jer svako pitanje ima rešenje“, rekao je Haziri.

Prema njegovim rečima kosovski tim i premijer Kurti “moraju da imaju jasan stav u odnosu na ustavni položaj Kosova i Kosovo ne bi trebalo da izgubi u ovom procesu kao što nikada nije izgubilo u takvim procesima”.

Haziri se osvrnuo i na četiri predloga koje je Kurti juče izneo tokom sastanka u Briselu.

"Principi pregovora su uvek bili bezuslovni. Kosovo je "trošilo politički kiseonik", rekavši da ga treba tretirati kao ravnopravno, jer je Kosovo uvek bilo ravnopravna stranka. Bilo je mnogo kolebanja i otpora, ali to se danas dogodilo bez uslova i Kurti je na neki način dobio zadatak da to zaustavi, jer sada je uvlasti. Međutim, ova četiri uslova su van pregovora”, smatra Haziri.

Čelnik DSK je podsetio da je rekao da pregovori u Briselu imaju svoj format i da je jučerašnji sastanak bio samo “ping – pong” igra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: