Server: Sporazum će biti postignut, ali...

Vašington -- Profesor na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server uveren je da će do sporazuma između Beograda i Prištine doći, ali ne narednih meseci.

Izvor: Glas Amerike, Tanjug
Podeli
Screenshot TV B92/Arhiva
Screenshot TV B92/Arhiva

On je u intervjuu za Glas Amerike ocenio da jejučerašnji susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija pozitivan signal, ali je mišljenja da nije dobro to što, kako je rekao, "imaju potrebu da jedan o drugom govore u negativnom konktekstu".

Podseća da je Vučić jasno stavio do znanja da nije spreman da preduzme, kako se izrazio, "odvažne korake poput priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova" pre narednih predsedničkih izbora u Srbiji.

"Kada je reč o Kurtiju, tu postoji nekoliko pitanja. Šta može da očekuje da će dobiti iz svega ovoga. Postaviće to pitanje i na njega će tražiti adekvatan odgovor", rekao je Server.

Iako je uveren da će do rešenja doći, Server smatra da je pre toga potrebno da se dogodi mnoštvo stvari, pri čemu posebno misli na "priznanje Beograda da je izgubio suverenitet nad tzv. Kosovom".

"Ne očekujem da će ikada više Beograd upravljati tzv. Kosovom. O tome nema govora, ali mislim da mogu biti prijateljske zemlje i nadam se tome. Nema smisla da se diplomatski ili vojno sukobljavaju", uverava Server.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu