Žustra rasprava u crnogorskoj Skupštini: "Ako ga ne smenite - od sutra niste premijer"; "Nemoj mi dizati glas"

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović izvinio se u danas u ime Vlade ako je, kako je kazao, "tokom rasprave u parlamentu, bilo neprimerenih reakcija".

Izvor: Beta

Sreda, 16.06.2021.

21:05

Žustra rasprava u crnogorskoj Skupštini:
Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Njegovo izvinjenje je usledilo nakon što je premijer Zdravko Krivokapić rekao da u parlamentu vlada nemoral i političko licemjerje na što je su usledile oštre reakcije poslanika.

"Jedino što danas niko nije rekao je ’kuku nama‘. Mi u ovom trenutku se bavimo temama koje su daleko od tema koje brinu druge države. Nakon izbora je potpisan sporazum koji je iritirao mnoge elemente koji nisu želeli ekspertsku Vladu. Ako je nešto bilo dobro, to je ekspertska Vlada jer brine o građanima. Niko od nas nema ni lični partijski interes i to treba da bude jasno. Pozivate na dijalog a čitavo vreme ucenjujete. Za sve ono što ne mogu da dam kao odgovor imate premijerski sat. Ovde se toliko laži čuje da se postavlja pitanje šta je to politika. To nije kultura trgovine i onoga što radite. Da pričate meni o moralu, ovde je prisutan nemoral, političko licemerje", rekao je Krivokapić.

To je izazvalo raspravu poslanika sa njim.

Poslanik i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević poručio je Krivokapiću da kakav god bio ishod sutrašnjeg glasanja o razrešenju ministra Vladimira Leposavića, on više neće biti premijer.

"Ako sutra budete sa DPS-om smenili Leposavića niste premijer, a ako ga ne budete smenili niste više premijer", rekao je Knežević.

Tokom rasprave reagovao je predsednik Skupštine Aleksa Bečić što je dovelo do još žustrije reakcije poslanika.

"Nemoj mi dizati glas Bečiću, nisam ti ja član demokrata", rekao je Slaven Radunović.

Kad je, nakon upozorenja Bečića, Krivokapić nastavio izlaganje kazao je da politiku treba da vode najplemenitiji i najčestitiji kako bi sistem vrednosti dostigao meru koju zaslužuje.

"Niko od nas nije dat da bude poslanik ili premijer, ali ja sam stao na čelo liste da bih pokazao volju da se Crna Gora promeni. Posle pobede, vi niste bili ni prisutni a danas prigovarate o sporazumu koji je potpisan i koji su lideri vaše koalicije potvrdili. Ako taj sporazum ne važi, ima mnogo puteva, birajte onaj koji je najbolji i koji narod očekuje", poručio je premijer Crne Gore.

Rekao je da ova Vlada ima jasnu viziju o kojoj ne može da priča zbog toga što ostvarene rezultate ne može da pokaže "jer joj nije otvoren nijedan kanal".

"Došli smo da budemo žrtva, ali nikako da se odnosite prema nama na ovaj način kao da nešto loše radimo. Sve može biti bolje, ali ne na način na koji vi želite. Želite da nas pretvorite u kavez iz kojeg ne možemo da izađemo, ako neki ministar ne dođe na odbor onda je to jer radi posao za Crnu Goru", rekao je premijer.

Premijer je posle završne reči izašao iz sale.

Miodrag Lekić nazvao je premijera političkim pajacem i poručio da više nema njegovu podršku.

Radunović je poručio da se nada "da će ovo biti kraj ove Vlade", preneli su crnogorski mediji.

"Moramo da razumemo da smo 30. avgusta napravili nešto istorijski. Ako je neko mislio da je naš posao lagan, prevario se. Sve ovo što se dešava u Vladi i parlamentarnoj većini nije za mene iznenađenje. Radimo pod velikim pritiskom, očekivanja su veće nego što je racionalno. Ali svi mi pojedinačno imamo neki temperament i imamo neki koncept na koji se obraćamo parlamentu, javnosti i kolegama", rekao je Abazović.

Lider Demosa Miodrag Lekić je nastup Krivokapića koji je nazvao "kafansko-prostačkim".

"Loše se osećamo da podržavamo čovjeka koji je nedorastao i koji je plasirao takav prostakluk koji mu ja savetujem da plasira u društvu svome. Ovo mu nije društvo, ovo je sticaj okolnosti. Prelazimo preko skandala od izjava, kaže da ga jedino zanima amanet od mitropolita, nema Ustava, nema političke kulture, državne kulture... Ništa nije usmereno protiv Vlade, ja molim da ovaj klovn, pajac politički, nema više podršku ove većine. Moju izvesno nema", poručio je Lekić.

Poslanici su danas raspravljali o zahtevu za smenu ministra pravde Vladimira Leposavića. Krivokapić je inicijativu za razrešenje ministra pravde podneo nakon oštre reakcije međunarodne zajednice zbog izjave Leposavića u kojoj je relativizovao genocid u Srebrenici. Nije, međutim, izvesno da li će inicijativa za njegovu smenu dobiti podršku u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: