Otvoreno pismo Majki Srebrenice: Traže izvinjenje; "Mi, preživele žrtve genocida, nećemo to dozvoliti"

Majke Srebrenice, čije predstavnice je danas u Podgorici primio i podržao predsednik Milo Ðukanović, traže izvinjenje ministra pravde Vladimira Leposavića.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/FEHIM DEMIR
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

O njegovoj smeni u toku je rasprava u parlamentu zbog izjave o Srebrenici.

U otvorenom pismu Majki Srebrenice konstatuju da je, na žalost crnogorske i regionalne javnosti, izvinjenje Lepsavića izostalo, što, kako navode, "ide u prilog razmišljanjima da je ministar deo nacionalističke politike kojoj je, kroz negiranje genocida i relativizovanje zločina, cilj da ne dođe do pomirenja na prostorima bivše Jugoslavije”.

Zahvalne su, kažu, građanskim strukturama i pojedincima u Crnoj Gori, koji pomažu građanima Crne Gore da prihvate i razumeju činjenice u vezi genocida u Srebrenici, te što, kako navode, "neprestano ukazuju da je masakr u Srebrenici bio najteži zločin počinjen u Evropi posle Drugog svetskog rata".

Dodaju da niko više ne može da vređa "žrtve genocida, zločina protiv čovečnosti, udruženog zločinačkog poduhvata".

“Mi, preživele žrtve genocida, nećemo to dozvoliti, i dobro je što se i iz same Crne Gore čuje glas da je to neprihvatljivo. Porazno je za Vladu Crne Gore da u svojim redovima ima ministre koji negiraju genocide i druge ratne zločine, samo zbog svoje nacionalne i verske ostrašćenosti i motiva da se po tom osnovu samoidentifikuju sa zločincima", navele su Majke Srebrenice u otvorenom pismu, prenela je podgorička Pobjeda.

Podsetimo, dok u parlamentu traje rasprava o predlogu premijera za opoziv ministra pravde Vladimira Leposaivća, zbog izjave o Srebrenici, predstavnice Udruženja Majke Srebrenice primio je danas u Podgorici predsednik Milo Ðukanović i pružio im punu podršku za njihove aktivnosti.

Majke Srebrenice i Žepe, koje predstavlja Munira Subašić, i Murat Tahirović, predsednik "Udruženja žrtava i svedoka genocida", i ranije su apelovali na poslanike Skupštine Crne Gore da odbace "politiku i praksu negiranja genocida u Srebrenici i ratnih zločina, i da glasaju za razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Leposavića".

Kako je sopšteno iz Kabineta predsednika, Ðukanović je uz dobrodošlicu "iskazao poštovanje i punu podršku za aktivnosti te organizacije.

Ðukanović je poručio da srebreničke majke imaju "izuzetno važnu ulogu u čuvanju sećanja na žrtve genocida, ali i za ozbiljnu misiju u nastojanjima da se zločin nikad ne ponovi".

Ðukanović je, navodi se, naglasio da je njihova aktivnost prepoznata na najvišim adresama širom sveta, i da su njihove poruke i danas važne, ne samo zbog potrebe zadovoljenja pravde nad zločinom koji se desio, već i kao opomena onima koji nisu poneli nauk iz prošlosti.

"Predsednik je istakao da se svest koja toleriše sve specifičnosti ljudi i vodi nas ka društvu savremene Evrope još uvek bori sa politikom isključivosti, netrpeljivosti, netolerancije. Važno je sačuvati sećanje na tu veliku nesreću, ali je ključno da preduzmemo sve da se to nikad ne ponovi", naveo je Ðukanović.

Odajući priznanje za, kako se navodi, "herojski važan posao sa posebnom moralnom težinom", crnogorski predsednik je kazao da Majke Srebrenice svojom misijom "razborito i bez mržnje pozivaju da se odgovorno odnesemo prema budućnosti".

Predsednik je, dodaje se, zaključio da je Crna Gora bila i biće garant opstajanja najvrednijih temeljnih civilizacijskih vrednosti i njihove zaštite.

Subašićeva je zahvalila Ðukanoviću za prijem i poruku koju je uputio povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, iskazujući nadu da će ga i drugi poput Crne Gore nedvosmisleno osuditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu