Ko je najviše naoružan u Evropi? Iznenađenje, tu su pored nas

Podgorica -- Prema rezultatima istraživanja "World population review" za ovu godinu, Crna Gora je prva u Evropi po količini ličnog naoružanja u legalnom posedu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Nomadsoul1
Foto: Depositphotos/Nomadsoul1

To znači da je svaki treći stanovnik naoružan, odnosno da od 100 stanovnika, 39 građana poseduje komad ličnog naoružanja. Međutim, broj ilegalnog naoružanja nije moguće sa sigurnošću utvrditi, jer o tome ne postoji zvanična evidencija.

Kriminolog profesor Pravnog Fakulteta u Podgorici Velimir Rakočević kaže da je teško dati egzaktnu procenu po pitanju ilegalnog oružja.

„Kriminološka istraživanja pokazuju da je tamna brojka prilično visoka kada je u pitanju krivčno delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Globalno posmatrano na dva registrovana komada oružja dolazi jedno neprijavljeno oružje što svakako treba da zabrine. Ovo su optimistične prognoze budući da je u nekim državama taj odnos prijavljenog i nelegalnog oružja čak 1:1“, kaže Rakočević za Radio Slobodna Evropa.

Rakočević posedovanje oružja vidi i kao deo tradicije u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da je prošle godine izdato 1.808 dozvola ili odobrenja za nabavku oružja i taj broj je u poslednjih pet godina bio približan.

Prema podacima MUP-a fizička i pravna lica imaju 100.430 komada registrovanog oružja kod 67.223 vlasnika. Od tog broja 38.486 komada se u posedu osoba koje se bave sportskim streljaštvom.

A u akcijama Ministarstva unutrašnjjih poslova dobrovoljne predaje oružja državi, koje su sprovodjene od 2015. do 2021., predato je 1.865 komada oružja, 1.006 delova za oružje, minsko eksplzivnih sredstava 345 i municije 33.822 komada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu