Za noć 500 evra, druženje, poslovna pratnja... - sajtovi vrve od ovakvih oglasa; "Nije tajna"

Oglasa u kojima se devojkama nudi posao "VIP poslovne pratnje" - puni sajtovi za zapošljavanje. Svima odavno jasna fraza - eufemizam za prostituciju.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2021.

13:32

Za noć 500 evra, druženje, poslovna pratnja... - sajtovi vrve od ovakvih oglasa;
Shutterstock/Tero Vesalainen

To potvrđuju i pravnici.

Traži se devojka "kojoj su dosadili prosečni poslovi, prosečna zarada i svakodnevna rutina", kako navodi jedan od oglasa, ali i ako ne odgovara opisu - "nema problema", nalaziće na ovakve i slične oglase na svakom koraku.

Iako se u oglasima često ne navodi eksplicitno da je u pitanju prostitucija, devojkama se u oglasu obećavaju diskrecija, fleksibilno radno vreme, momentalna isplata . Ipak ima i onih koji nedvosmisleno govore o tome. Devojkama se za jednu noć nudi od 200 do 500 evra, a oglasi su lični, iza njih (bar sudeći po navedenom tekstu) stoji jedna osoba.

• "Za devojku kojoj je potrebna redovna dodatna zarada, dugoročna saradnja, studentkinja ili nezaposlena žena. Samo Beograd i bliža okolina. Moj smeštaj, diskretni susreti, ozbiljan muškarac. Javi se slobodno radi dogovora, možemo se dogovoriti ako si ozbiljna, i ako ti je stvarno potrebna zarada. izgled i godište nisu uslov. Javi se na Viber!"
• "250 do 300 e za provedeno veče, dan - Potrebna devojka za povremena viđanja", navodi muškarac koji se predstavlja kao "Dragan sponzor"
• "500€ dajem mladoj atraktivnoj devojci za druženje. Poslovno sam u Beogradu, inače živim u Švajcarskoj. Imam 33 godine, poslovan, galantan. Javi mi se na mail da se dogovorimo", navodi drugi.

Kada se kao pretraga koristi "poslovna pratnja", broj oglasa koji se pojavi je zabrinjavajući, a devojkama se nudi "odlična zarada i uslovi". Samo na jednom od sajtova poznatih - za ovu kategoriju ponuđeno je za prelistavanje sedam stranica.

"Potrebne devojke, za rad u Holandiji kao poslovna pratnja, erotska masaža, zarada je odlična, uslovi savršeni, sve je obezbeđeno", navodi se u jednom oglasu. U drugom se navodi da je slika iz ooglasa prava, dok pojedini obećavaju da je "nemoguće da neko sazna".

S pravom se postavlja pitanje: Da li je ovo uopšte dozvoljeno?

"On nije izvršilac dela"

Advokatica Gordana Božilović Petrović prokomentarisala je za portal B92 ovaj slučaj.

"U slučaju takvog oglasa, osoba koja ga postavlja može da odgovara na podsticanje na prostituciju ili posredovanje. On nije izvršilac dela“, kaže Gordana Božilović Petrović za naš portal.

Ona je objasnila da se u tom slučaju stupa u kontakt sa policijom, ali je istakla da bi mnogi problemi mogli da se reše legalizacijom prostitucije.

"Kontaktira se policija, ali sve to policija dobro zna. Pitanje je koliko naše društvo ima kapacitet da pokrije sve te stvari u odnosu na ozbiljna krivična dela. Legalizovanjem prostitucije smanjila bi se nelegalna i te (negativne) posledice“, rekla je Gordana Božilović Petrović.

"Prostitucija kod nas još nije legalizovana, ali bi bila manja šteta kada bi bila legalizovana, i za društvo i za osobu koja se time bavi. Osobe koje se bave time imale bi zdravstvenu zaštitu i bile bi zaštićene od problema sa kojima se susreću. Bili bi izbegnute posledice“, istakla je ona i dodala da bi u tom slučaju plaćale porez, čime bi i društvo imalo prihode.

Advokat Toma Fila kazao je ranije za medije da je postojanje ovakvih oglasa nedopustivo, jer je sasvim jasno da se ovde radi o navođenju na prostituciju, što je krivično delo.

"Nije tajna da privatni biznismeni i u svetu angažuju lepe, atraktivne devojke da animiraju njihove poslovne partnere i navodno relaksiraju atmosferu, kako bi napravili malo bolji dogovor. Međutim, navođenje na prostituciju je krivično delo i policija bi ozbiljno trebalo da se pozabavi ovakvim oglasima koji uopšte ne bi ni smeli da postoje i budu dostupni javnosti", zaključio je Fila.

Šta kaže zakon

Prema zakonima koji važe u Srbiji, od 6 meseci do 5 godina je kazna zatvora za one koje navode ili podstiču drugog na prostituciju, učestvuju u predaji nekog lica drugome radi vršenja prostitucije ili ko putem sredstava javnog informisanja i drugih sličnih sredstava propagira ili reklamira prostituciju. Sa druge strane, od 30 do 60 dana zatvora može dobiti onaj ko se odaje prostituciji ili koristi usluge prostitucije.

Isto tako, zakonom je propisano da od 50.000 do 150.000 dinara iznosi kazna za one koji se odaju prostituciji, koriste njihove usluge ili ustupaju prostorije radi prostitucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: