EU i SAD jačaju angažman u dijalogu Beograda i Prištine

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države dogovorile su na Samitu u Briselu da će intenzivirati saradnju u brojnim globalnim pitanjima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.06.2021.

09:24

EU i SAD jačaju angažman u dijalogu Beograda i Prištine
Foto: Depositphotos/InkDropCreative

Pored toga, među tim pitanjima je i zajednički angažman na Zapadnom Balkanu, a što uključuje i dijalog Beograda i Prištine.

EU i SAD su u zajedničkom saopštenju navele da je cilj Samita bio obnavljanje Transatlantskog partnerstva i postavljanje zajedničke transatlantske agende za postpandemijsku eru.

Dve strane su se založile za jačanje saradnje u mnogim pitanjima od borbe protiv pandemije do klimatskih promena, od odnosa prema Rusiji, Kini, Iranu, a jedna tačka saopštenja odnosi se na Zapadni Balkan.

"Nameravamo da dalje jačamo naš zajednički angažman na Zapadnom Balkanu, pored ostalog i kroz dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji njihovih odnosa uz posredovanje EU i uz podršku ključnim reformama na putu evropskih integracija", navodi se u zajedničkom saopštenju EU i SAD posle samita objavljenom na sajtu Bele kuće i Evropske unije.

U saopštenju se navodi da su SAD i EU postigle sporazum o uspostavljanju dijaloga na visokom nivou između EU i SAD o Rusiji radi bolje koordinacije politike. Dve strane ističu da su spremne da odgovore na "obrazac negativnog ponašanja Rusije i štetnih aktivnosti koji se ponavlja", čime moraju da se pozabave kako bi se sprečilo dalje pogoršanje odnosa, pored ostalog i zbog njene liste takozvanih neprijateljskih država.

Rusija se poziva na saradnju u obezbeđivanju diplomatske zaštite i zahteva da "zaustavi svoje kontinuirano suzbijanje civilnog društva, opozicije i nezavisnih medija i oslobodi sve političke zatvorenike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: