Raskošna vila u kojoj se održati istorijski susret – sve se sprema za dolazak Bajdena i Putina FOTO

Vila u kojoj će se sastati Putin i Bajden nije slučajno izabrana, a mir koji u njoj vlada u suprotnosti je sa tenzijom među predsednicima uoči susreta.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2021.

21:12

Raskošna vila u kojoj se održati istorijski susret – sve se sprema za dolazak Bajdena i Putina FOTO
EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Možda postoje veliki problemi koje treba rešavati, ali okruženje sastanka američkog i ruskog predsednika u veličanstvenoj vili iz 18. veka s pogledom na Ženevsko jezero biće raskošno i mirno.

Prvi sastanak licem u lice u lice između Džoa Bajdena na predsedničkoj funkciji i ruskog kolege Vladimira Putina mogao bi da traje čak četiri do pet sati ili više.

Neke od tema o kojima će razgovarati u sredu su kontrola naoružanja, kibernetički napadi i uplitanje u izbore.
EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI
Međutim, neće biti hrane, a ruski i američki predsednici održaće odvojene konferencije za novinare, u znak zategnutih odnosa.
EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI
Putin stiže prvi

"Bez lomljenja hleba", rekao je novinarima visoki američki predstavnik dok je Bajden leteo u Ženevu na razgovore koji bi trebalo da počnu oko 13 sati u vili "La Grange", elegantnoj sivoj palati okruženoj parkom od 30 hektara.
EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI
Putin stiže prvi, a on i Bajden će se prvo sastati sa švajcarskim predsednikom Gi Parmelenom.

Nakon toga će ruski i američki predsednici razgovarati u biblioteci u kojoj se čuvaju stare knjige na kineskom, francuskom, persijskom i turskom.
EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI
Sa Bajdenom na sastanak dolazi državni sekretar Entoni Blinken, a sa Putinom šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Između tri i tri i po hiljade policajaca raspoređeno je u inače mirnom švajcarskom gradu.

Među hiljadama knjiga u vili nalazi se i ona Čarlsa Piktea de Rošmona, diplomate koji je napisao švajcarsku Deklaraciju o trajnoj neutralnosti, što je dodatni razlog za izbor Ženeve za mesto održavanja samita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: