"NATO je prevario međunarodnu zajednicu"

Marija Zaharova izjavila je da je NATO prevario međunarodnu zajednicu, koja se nakon završetka Hladnog rata nadala novoj fazi razvoja planete bez blokova.

Izvor: Sputnik
Podeli
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Kako je rekla, u pitanju su bivši državni sekretar SAD Džejms Bejker, nekadašnji šef nemačke diplomatije Hans Ditrih Genšer i nemački kancelar Helmut Kol, zatim tadašnji britanski ministar spoljnih poslova Daglas Herd i francuski predsednik Fransoa Miteran, koji su u periodu između 1990. i 1991. godine direktno izjavljivali da ne podržavaju nastavak širenja NATO-a.

Između ostalog, objavljen je transkript telegrama Ambasade SAD u Bonu upućen Džejmsu Bejkeru u kojem su navedene reči nemačkog ministra Genšera, koji kaže da bi NATO trebalo da prestane sa širenjem svoje teritorije na istok, odnosno da prestane da se približava granicama SSSR.

Takođe, naveden je i transkript razgovora Bejkera sa ministrom inostranih poslova SSSR Eduardom Ševarnadzeom tokom kojeg je američki diplomata rekao da bi nakon stvaranja demilitarizovane zone u Istočnoj Nemačkoj to moglo da posluži kao garancija da se NATO snage neće tamo bazirati.

Podsetila je i na konkretnu izjavu Bejkera, koji je rekao: "Ni inča na istok" govoreći o širenju NATO-a, tokom susreta sa tadašnjim generalnim sekretarom SSSR Mihailom Gorbačovom.

"Međutim, u poslednjem periodu dogodila su se dva talasa širenja Alijanse, vojna infrastruktura NATO-a je približena ruskim granicama, razmešteni su multinacionalni kontingenti u Baltičkom regionu, formirani su napredni centri za teško naoružanje u Evropi, a povećan je i intenzitet vojnih vežbi. Sve to stvara mogućnost da dođe do incidenata i drastično komplikuje i pogoršava ionako već složenu situaciju na kontinentu", istakla je Zaharova.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin tokom intervjua za En-Bi-Si izjavio je da je NATO nasamario Rusiju "za sve pare" misleći na neispunjeno obećanje Alijanse da se neće širiti na istok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu