Kako su Sovjeti pomogli CIA-i da ih nasamari?

Sovjetski Savez je nehotice "pomogao" Sjedinjenim Američkim Državama da naprave supersonični špijunski avion SR-71 "Blekbird".

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2021.

14:34

Kako su Sovjeti pomogli CIA-i da ih nasamari?
Foto: EPA/SHAWN THEW

Kako piše američki portal "Nešenal interest", avion "Blekbird" ("Crna ptica") postao je svojevrsni simbol moći američkog Ratnog vazduhoplovstva, kao i domišljatosti proizvođača aviona.

Međutim, SAD ne bi trebalo da pripisuju zasluge samo sebi, jer je ključnu ulogu u pravljenju letelice imao Sovjetski Savez. Stvar je u tome što je osnova za američki SR-71 bio izviđački avion "Lokid A-12" koji je pravljen uglavnom od aluminijuma. Njegova aerodinamička konstrukcija omogućavala je da leti brzinom preko 2.000 milja na sat (više od 3.218 kilometara), kaže autor članka Trevora Filseta,.

"Takva neverovatna brzina podrazumevala je da avion ne mora da izbegava protivavionske rakete ili da im se nekako suprotstavlja, jer ih je jednostavno mogao prestići", navodi američki novinar.

Ali pošto aluminijum nije mogao da podnese visoku temperaturu, koja je neizbežna pri tako velikim brzinama, proizvođači su počeli da eksperimentišu sa titanijumom, koji kombinuje lakoću i čvrstinu. Međutim, u SAD nije bilo dovoljno rezervi tog metala, dok ga je Sovjetski Savez aktivno izvozio. Na kraju je Centralna obaveštajna agencija realizovala operaciju tajne kupovine titanijuma, koristeći lažne korporacije i zemlje trećeg sveta kao posrednike, prenosi "Sputnjik".

"Naravno, da je SSSR znao da je titanijum koji su izvozili korišćen za pravljenje američkih aviona, sigurno ga ne bi prodavao. Sve i da SAD nisu imenovale cilj uvoza metala, u Moskvi bi se verovatno uznemirili što je Vašington iznenada zainteresovan za toliku količinu titanijuma", zaključuje Filset.

Supersonični avion "Lokid SR-71" izveo je prvi let krajem decembra 1964. godine, a 1998. je povučen iz upotrebe. Proizvedene su ukupno 32 takve letelice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: