U Japanu parlament odbacio zahtev za nepoverenje vladi

Zahtev za izglasavanje nepoverenja japanskoj vladi doživeo je danas poraz u parlamentu, zahvaljujući velikoj većini koju uživa vladajuća koalicija.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.06.2021.

12:20

U Japanu parlament odbacio zahtev za nepoverenje vladi
Foto: Depositphotos/denisismagilov

Donji dom parlamenta Japana izjašnjavao se po zahtevu za izglasavanje nepoverenja koji su protiv kabineta premijera Jošihidea Suge pokrenule opozicione stranke zbog njegovog odbijanja da produži trenutno parlamentarno zasedanje.

Vladajuća koalicija Liberalno-demokratske partije i stranke Komeito je, na današnjoj plenarnoj sednici Predstavničkog doma, odbila ovaj predlog opozicije, koji je usledio nakon što je odbijen njihov zahtev za tromesečno produženje aktuelnog zasedanja parlamenta koje se završava u sredu.

Opozicija tvrdi da je produženje rada parlamenta neophodno kako bi se raspravljalo o tome da li je moguće da se Olimpijske igre u Tokiju, koje treba da počnu 23. jula, i Paraolimpijada, bezbedno održe, dok koronavirus još nije stavljen pod kontrolu.

"Oni odbijaju naše pozive da parlament nastavi da zaseda pred jednu od najgorih kriza u poslednjim decenijama", rekao je Jukio Edano, predsednik najveće opozicione Ustavno-demokratske partije Japana, u Donjem domu pre glasanja, prenosi Rojters.

Iako Japan nije pretrpeo velike gubitke poput drugih država zbog koronavirusa, sporost vlade u vakcinisanju građana i nedoslednost u merama umanjili su podršku Suginom kabinetu, koga prema istraživanju javnog servisa NHK, sada podržava 37 odsto ispitanika, dok 45 odsto ne odobrava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: