Ko je najgori? Hrvatska treća. Ali, ima i jedan paradoks

Agencija "Eurofound" objavila rezultate istraživanja iz februara i marta, a koje se odnosilo na vakcinaciju u Evropi.

Izvor: index.hr

Utorak, 15.06.2021.

08:31

Ko je najgori? Hrvatska treća. Ali, ima i jedan paradoks
Tanjug/AP Photo/Dita Alangkara

Prema tom istraživanju, kako prenosi hrvatski portal Index, bivše komunističke zemlje, uključujući i Hrvatsku, u kojima je vakcinacija za većinu zaraznih bolesti, poput boginja i dečje paralize, obavezna, imaju visok nivo kolebljivosti prema vakcinaciji protiv koronavirusa.

Hrvatska je po tom istraživanju treća zemlja EU, odmah nakon Bugarske i Litvanije. U Bugarskoj je čak 61 odsto ispitanika izjavilo da je malo verovatno da će se vakcinisati, a u Hrvatskoj je tak broj 43.1 odsto.

To potvrđuju i podaci na terenu, jer je prema Hrvatskom zavodu za javno zdravtsvo do sada u Hrvatskoj utrošeno oko 2,04 miliona doza vakcina, kojima je vakcinisano oko 35 odsto ukupne populacije. Oko 17 odsto je vakcinisano sa obe doze, a oko 17 samo s jednom.

"Eurofoundovo" istraživanje, sprovedeno na uzorku od 47.000 stanovnika EU, otkrilo je izraženu podelu između istoka i zapada kada je reč o procepljenosti, ali i kolebanju po pitanju vakcinisanja.

Razloga za to, kako se navodi, može biti više. Najpre, zaključuju istraživači, što je nepoverenje u vlast veće, to je kolebljivost građana takođe veća. S tim u vezi, poverenje u institucije uglavnom je najniže među siromašnijim postkomunističkim državama, a najviše u skandinavskim zemljama.

U Hrvatskoj su nepoverenju mogle doprineti i odluke Stožera, koje nisu uvek bile u skladu sa naučnim saznanjima, pa su često podilazile vladajućem HDZ-u.

Međutim, paradoks je u tome što je u bivšim komunističkim zemljama vakcinacija protiv brojnih zaraznih bolesti obavezna, i to odavno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: