Odalović o Kurtijevom zahtevu: "Spreman sam da se povučem"

Odalović je rekao da je neprijatno iznenađen zahtevom koji se tiče njega, a koji je iznesen na razgovoru u Briselu.

Izvor: Kosovo online

Utorak, 15.06.2021.

19:25

Odalović o Kurtijevom zahtevu:
Printskrin: TV Prva

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović za Kosovo onlajn navodi da je bio neprijatno iznenađen današnjim dešavanjima u Briselu, gde je od delegacije koju je predvodio kosovski premijer Ajbin Kurti nazvan "Gebelsom i Geringom", a istovremeno je traženo i da bude smenjen s funkcije.

Kako ističe, takve izjave najbolje govore o onome ko ih je izgovorio.

"Predsednik je to prepoznao i vrlo jasno izneo šta o svemu tome misli. Priština nije spremna da se suoči s našim zahtevima, koji su vrlo precizni, s dokazima. Oni ih ignorišu dugi niz godina. Dobijali smo uverenja da će biti, da je samo pitanje dana, ali sada nam je sve jasno", rekao je Odalović.

On ističe da "ne možemo dalje ako ovakve ograde budu pred nama".

"Ja nemam problem, ako sam smetnja, nisam neko ko ne može da se uzdigne. Ako sam ja problem da se i jedno telo pronađe, ako sam ja uslov, biću spreman da se povučem. Na kraju ću razgovarati i sa predsednikom, ovo je ozbiljna stvar i vrlo sam bio neprijatno iznenađen. Mislio sam da će predstavnici Prištine izaći s planom, rekli su to prošle godine u Briselu. Izneli smo lokacije od našeg interesa, oni svoje, i mi smo izašli u susret svim njihovim zahtevima. Oni nisu rešili nijedan naš. Iskreno sam očekivao da će danas reći, za pet dana ćemo izaći na Košare, za 15 dana bićemo u Lapušnici, za 30 dana na Livočkom jezeru, za 40 dana u Đakovici. To sam očekivao, ali na žalost za mene je ovo vrlo neprijatna situacija. Ostajem posvećen onome što radim, ovo što se desilo danas i ovaj incident, odnosno ono što je Kurti uradio neće me poremetiti", rekao je Odalović.

Kako ističe, voleo bi da o svemu ovome priča u Prištini, a ne da nastalu štetu sanira telefonom, jer i javnost u Prištini treba da zna koje se pretrage vrše i gde.

"Da bi se vršile pretrage na Kosovu, morate imati naredbu nadležnih organa, tužilaštva i suda privremenih institutcija u Prištini, a da bi vršili pretrage u centralnoj Srbiji isto morate imati naredbe sudova i tužilaštva. Nikada i ni na koji način do sada nisam bio sprečavan da radi pretrage, sve je merljivo. I koliko god bila neprijatna ova situacija, nastaviću odgovorno da radim svoj posao, kao i do sada. Imam svoj identitet, profesionalni i lični i nikada nisam dovodio u pitanje nijednu temu, ma koliko bila neprijatna. Porediti me sa Gebelsom ili Geringom je smešno i baš prizemno i govori o onome ko je to izgovorio, a ne o meni. Duboko sam posvećen svom poslu, sve žrtve treba jednako tretirati bez obzira da li su u pitanju Srbi, Albanci, Romi... Tako ih poštujemo, dajemo odgovore njihovim porodicama i rešavamo najteže i najbolniije probleme koji su smetnja nekoj normalizaciji odnosa."

Odalović je naveo da je pre nekoliko dana završena pretraga na lokaciji koja je rađena godinama, i da su pronađena tela još šest kosovskih Albanaca.

"Nemamo problema da pretražimo bilo koju lokaciju. Bez te lokacije do sada smo pronašli i vratili porodicama 907 tela kosovskih Albanaca. S druge strane, poslednju lokaciju koju smo smeli da pretražimo na Kosovu, bio je bunker u Đakovici pre tri godine gde je pronađeno sedam tela (prim. aut. petočlana porodica Šutaković). Priština mora da se zapita šta ustvari očekuje od ovog procesa i da li je spremna da učestvuje u istom", završio je Odalović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: