Oglasio se Kurti: Dao je 4 predloga; "Nadam se da će Vučić ozbiljno da razmisli"

Premijer samoproklamovanog Kosova Aljbin Kurti obratio se medijima posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2021.

12:05

Oglasio se Kurti: Dao je 4 predloga;
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

On je istakao da se nisu saglasili sa agendom dijaloga i dodao da je izneo četiri predloga na sastanku.

Kako je naveo, prvi se ticao Sporazuma o slobodnoj trgovini Jugoistočne Evrope, tzv. CEFTA po modelu koji Lihtenštajn, Norveška i Island imaju sa Evropskom unijom. Po drugom, priča Kurti, predlaže da Srbija i tzv. Kosovo potpišu odmah sporazum kojim bi se dve strane obavezale da ne napadaju jedni druge.

Kurti je naveo da je treći predlog obostrano priznanje Kosova i Srbije, po kome bi "obe zemlje imale reciprocentni odnos", uključujući i pitanje manjina na KiM, kao što, kako je objasnio, Nacionalni savet Albanaca i Bošnjaka u Srbiji, prenosi Gazeta ekspres.

Premijer privremenih ustanova u sklopu četvrtog predloga, govoreći o sudbini nestalih, tražio je da se Veljko Odalović skloni sa svoje funkcije.

"Na prvi predlog nisam dobio odgovor, a tri su odbijena. Nadam se da će Vučić i (Nikola) Selaković razmisliti ozbiljnije o prihvatanju predloga", zaključio je Kurti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: