Đukanović: Obustavite ili povucite; obaveštena i Srbija

Milo Đukanović pozvao vladu premijera Zdravka Krivokapića da obustavi ili povuče zahteve za agremane ambasadorima koji nisu dobili saglasnost šefa države.

Izvor: Tanjug, Novosti

Utorak, 15.06.2021.

11:02

Đukanović: Obustavite ili povucite; obaveštena i Srbija
EPA-EFE Boris Pejoviæ

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Crne Gore, Đukanović je Krivokapića tim povodom pozvao i da poštuje nacionalne zakone i međunarodne konvencije, kada je reč o imenovanju novih ambasadora u zemljama regiona i sveta,

Istovremeno, navodi se da je Đukanović obavestio jedan broj zemalja u regionu i svetu da ne postoji saglasnost vlasti koje učestvuju u kohabitaciji u Crnoj Gori o predlogu kandidata koji bi Crnu Goru predstavljali u tim zemljama ili organizacijama, i da svaki kandidat o kojem su informisani, bilo putem medija ili formalno, ne uživa njegovu saglasnost.

Đukanović je, navodi se, o tome obavestio nadležne organe u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kini, Mađarskoj, SAD, Sloveniji, Srbiji, Svetoj stolici, Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Evropskoj uniji, kao i ambasade ili predstavništva tih zemalja ili organizacija u Crnoj Gori na rezidentnoj ili nerezidentnoj osnovi.

"U skladu sa Ustavom Crne Gore, predsednik, Skupština i Vlada učestvuju u procesu izbora šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava. Ustav u članu 95 stav 6 određuje da predsednik Crne Gore postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu, na predlog Vlade i uz mišljenje odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose. Iako je nadležnost u ovoj oblasti jasno definisana Ustavom, realizacija izbora novih najviših diplomatskih predstavnika zemlje i njihovog opoziva, u aktuelnim uslovima kohabitacije", kazala je savetnica za spoljnu politiku predsednika Crne Gore Tamara Brajović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: