Milanović: Moraćemo da ispitamo šta tačno stoji iza toga. Bila bi podvala

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izrazio zadovoljstvo što je u završnom dokument Samita NATO, u delu koji govori o BiH, pomenut Dejtonski sporazum.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.06.2021.

07:16

Milanović: Moraćemo da ispitamo šta tačno stoji iza toga. Bila bi podvala
Foto Tanjug/HINA/ MIROSLAV LELAS

Međutim, iskazao je i zabrinutost zbog otpora nekih država da se to ubaci u tekst.

"Moraćemo da ispitamo šta tačno stoji iza toga i kako je moguće da jedan, ne baš mali broj država sabotira, otvoreno opstruiše, onemogućava da se u pasus o BiH uopšte spomene Dejtonski sporazum, kao da je to nešto otrovno", rekao je Milanović.

Kako je preneo Index.hr, on je dodao da je u poslednjem trenutku uspeo to da ubaci.

"Da to nisam napravio imali bismo deklaraciju koju kao da je pisao neki zagovornik takozvane građanske BiH, što zvuči jako plemenito, ali je ustvari podvala", izjavio je predsednik Hrvatske.

Milanović je istakao da će hrvatska diplomatija morati, kako se ovo ne bi ponovilo, da "iskopa" zašto postoji tolika opstrukcija prema Dejtonu.

"Ovo me upućuje na jedini mogući zaključak da neki imaju nekakve kreativne planove s BiH. E, tu će se Hrvatska pitati, pitaće se i bosanski Srbi, nisu bili naši saveznici u ratu, bili su neprijatelji, Bošnjaci su ipak bili saveznici u najvećem delu vremena, ali ono što mene zanima u BiH, celovitoj, neokrnjenoj, jedinstvenoj i to nikada ne dovodim u pitanje, jeste sudbina i temeljna državna glasačka i građanska prava bosansko-hercegovačkih Hrvata, koji su skoro svi hrvatski državljani", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: