Slučaj devojčice koja tri puta beži od oca: "Nešto debelo tu nije u redu"

Slučaj devetogodišnje devojčice iz Beograda koja je navodno tri puta bežala iz kuće oca kojem je dodeljeno starateljstvo privukao je pažnju domaže javnosti.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/dechevm
Ilustracija: Depositphotos/dechevm

Dete beži od staratelja? "Centar za socijalni rad mora da interveniše" VIDEO

Trenutna praksa u Srbiji je da dete starije od 15 godina ima pravo da odluči sa kojim roditeljem će živeti, što sud treba samo da verifikuje, ali i u tim postupcima izjava deteta se dalje procenjuje na sudu.

Majka deteta izjavila je za medije da je ceo slučaj prijavila je policiji i navela da će nastaviti da se bori za prava deteta i za to da se vrati kući.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević prokomentarisala je ovaj slučaj i istakla da "nešto debelo nije u redu" i pitala "zašto je dete oduzeto od majke, odnosno zašto su radnice centra to prihvatile". Takođe, Stanojević postavljanja pitanje zašto i pored prijava deteta i majke nije reagovano.

Stanojević smatra da bi dete već sutra trebalo da bude prebačeno kod majke, pa da se sud i Centar za socijalni dogovore šta dalje.

Psihijatar Nevena Čalovski Hercog kaže za TV Prva da ovakvi događaji komplikuju razvoj deteta i mogu imati trajne posledice u strukturi ličnosti.

"Tp je emocionalno zlostavljanje, dete je žrtva nemogućnosti da se roditelji dogovore. Dete je lišeno da ispunjava svoje razvojne zadatke. Mi to zovemo cepanje detetove ličnosti", kaže Čalovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu