Da li je greh vakcinisati se preko reda i zašto u Srbiji nije?

Od samog početka pandemije koronavirusa u svetu čekao se najavljeni spas - vakcina. U zemljama koje nemaju velike zalihe događaju se mali "ratovi" oko njih.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2021.

09:38

Da li je greh vakcinisati se preko reda i zašto u Srbiji nije?
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

A tamo gde su dostupne, i to u obilju - događaju se zastoji u vakcinaciji. Delom i zbog toga što su se na sve strane "razmileli" kojekakvi teoretičari zavera.

Brojne zemlje imale su problema sa nabavkom vakcina, dok se one druge, ređe, koje ih imaju dovoljno, suočavaju sa drugačijom vrstom izazova - kako ubediti stanovništvo da se vakciniše i kako odgovoriti na sve (ne)očekivane nedoumice. A neodumice su brojne. Neki bi rekli često i "izmišljene".

Gresi

Jedan od argumenata u ovim "raspravama" jeste i da li je greh pokušaj da se do vakcine dođe preko reda.

"Da li je greh vakcinisati se preko reda za neku bolest (u ovom slučaju koronavirus), a neka starija osoba koja je na spisku za vakcinaciju preseli (umre) od te bolesti pre nego što dođe na red?"

Ovo pitanje, na primer, stiglo je Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

“Kršenje, sa bilo čije strane, uspostavljenog redosleda nije dozvoljeno i nosi određeni vid greha. Težinu greha zna samo Alah”, zvanični je odgovor.

Kako je objašnjeno, ako je nadležno telo odredilo prioritete kod vakcinisanja potrebno je da se tih prioriteta i redosleda svi pridržavaju: korisnici i medicinsko osoblje koje vrši vakcinaciju. Ovo nije prvi put da vernike brine da ne zgreše vakcinacijom. Od mogućeg životinjskog želatina u sastavu vakcine, što je bio problem za islamsku zajednicu, pa do pominjanja "ćelija iz tkiva pobačenih fetusa", koje je brinulo pripadnike katoličke crkve - bilo je raznih neodumica.

Ipak, verski zvaničnici stali su (uglavnom) na stranu nauke. Partirajh srpski Porifirje rekao da je da svako treba da uradi ono što je do svakog od nas ponaosob, bez ulaženja u razna tumačenja, teorije zavere ili istinske zavere. Pored par velikodostojnika SPC koji su govorili o važnosti vakcinacije, i vladika Stefan, koji je i starešina Hrama Svetog Save, istakao je da se vakcinisao i pozvao vernike da učine isto.
Javnost osudila političare

Da će u situaciji kakva je zadesila planetu barem neki poželeti da preko reda dođu do spasa i nije preveliko čudo. Čak su i poslovično disciplinovani Nemci imali takvu "situaciju". Još u februaru u Nemačkoj je javnost saznala za brojne slučajeva vakcinisanja preko reda. Prednjačili su političari i raznorazni zvaničnici, a za takve postupke predlagalo se uvođenje kazni, pa čak i zatvorskih.

Među onima koji su bili "prvi preko reda" uglavnom su bili lokalni političari.

Od 7. juna svi koji to žele u Nemačkoj, bez obzira na godine, trebalo bi da mogu da se vakcinišu. Porodični lekari, međutim, tvrde da je to puka teorija i da vakcina i dalje nema dovoljno. Nemačka je sada prema pisanju medija spremna za "drugu fazu" vakcinacije, i da je od 7. juna "ukinuta priorizacija". Drugim rečima, više nema prioriteta s obzirom na godine, bolesti ili određena zanimanja, već za vakcinu mogu da se prijave svi punoletni stanovnici Nemačke. Najava ministra zdravlja prilično je iznenadila lekare, jer vakcina jednostavno još uvek nema dovoljno, naveo je ranije DW.

Slična situacija desila se i u Bosni i Hercegovini. Čak su i sestra i zet Bakira Izetbegovića, lidera Stranke demokratske akcije, preskočili red i, prema pisanju tamošnjih medija, vakcinisali se onda kada je na redu bila populacija starija od 75 godina.

Najnovije pitanje o grehu zbog vakcinacije preko reda dolazi u specifičnom trenutku. Veliki broj građana u regionu jeste vakcinisan, ali epidemiolozi ističu da je u ovom trenutku izuzetno važno da se vakcinacija nastavi kako bi se dositgao željeni procenat vakcinisanog stanovništa i kako bi se život vratio u normalu.

Ili to samo tako izgleda iz ugla Srbije?

Apeli, apeli, apeli...

EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC
Dok se u svetu i dalje bave prioritetima i redovima, u Srbiji vakcina ima dovoljno. I za naše stanovnike, i za pomoć regionu, i za vakcinisanje stranaca. Vakcina ima. Ono čega nema - dovoljno vakcinisanog stanovništva.

Iako je u Srbiji vakcinisano više od 2,6 miliona stanovnika, to i dalje nije dovoljno da bi se život vratio u normalu. Zvaničnici i epidemiolozi, zbog toga, konstantno apeluju na građane koji nisu vakcinisani da to učine.

Najveći problem, ne samo kod nas, su mladi.

"Srbija je već mesecima jedan od globalnih lidera u masovnoj vakcinaciji. Karika koja fali je veći broj vakcinisane omladine, i mi imamo odgovornost i zadatak da ih motivišemo. Ova kampanja je naš apel mladima da se odazovu na vakcinaciju, kako bismo od 21. juna zemlju mogli da otvorimo za veće manifestacije, koje upravo njima najviše nedostaju… Cilj je ambiciozan, ako se mladi odazovu u dovoljnom broju, imamo mogućnost da ga ispunimo", poručila je ranije premijerka Ana Brnabić nakon što je pokrenuta kampanja koja će biti usmerena upravo prema najmlađim grupama, a koja će se sprovoditi u saradnji sa vodećim muzičkim festivalima u Srbiji, okupljenim pod imenom "Ujedinjeni festivali Srbije".

Kako je rekao dr Branislav Tidorović, sada kada je "mirno" vakcinacija bi trebalo da bude najintenzivnija, jer ne postoji opasnost da neko ko je primio prvu ili obe doze, ali još nije stvorio imunitet, naiđe na nekog ko je oboleo ili zaražen.

"To smo imali u prva tri meseca ove godine”, rekao je Tiodorović pridužujući se tako apelima.

Krizni štab predložio je, inače, nakon sednice u ponedeljak novo popuštanje mera.

Ipak da bi se život u Srbiji vratio u tokove pre pandemije, mora se dostići najmanje 50 odsto vakcinisanih. Za taj cilj, pokazuju posledni podaci, neophodno je da se vakciniše još 31.419 osoba.

Vratimo zagrljaj

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: