Završena nova runda; "Ne znate da li da se smejete ili da plačete"

"Ne znate da li da se smejete ili da plačete", "Nije lako, ali je važno da se dogodilo" rečenice su koje najbolje predstavljaju trenutno stanje dijaloga.

Izvor: DW

Utorak, 15.06.2021.

22:29

Završena nova runda;
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Poslednja rundadesetogodišnjeg dijaloga Beograda i Prištine ovoga puta završila se za manje od dva sata. Potvrdilo se i nepisano pravilo briselske diplomatije da što duže neki sastrank traje to je veća mogućnost za pozitivan ishod.

Jer ishoda današnjih razgovora zapravo nema, sem dogovora da se lideri Beograda i Prištine ponovo sastanu pre kraja jula.

Na specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčku, bilo je da predstavi rezulate današnjeg dijaloga. Kao iskusni diplomata, Lajčak je to je sumirao u jednoj generalizovanoj rečenici koja može i ne mora išta da znači.

"Ono što je važno za EU jeste da su oba lidera potvrdila da nema drugog puta napred sem kroz normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", naveo je Lajčak nakon sastanka.

Ono u šta se Miroslav Lajčak nije upuštao, sem konstatcije da su razgovori bili "otvoreni i direktni" i da je „dobro što su se održali", jeste ocena o dijamentralno različitim stavovima dve strane kada je u pitanju pomenuti "put napred" i "normalizacija odnosa".

Vučić: Ne znate da li da se smejete ili da plačete

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, imao je priliku da prvi medijima iznese svoje viđenje sastanka sa premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem.

Za Vučića je u pitanju sastanak na kakvom, kako kaže, do sada nikada nije bio.

"Stanete i ne znate da li da se smejete ili da plačete… Imate posla sa ljudima koji nisu ni ozbiljni ni odgovorni", ocenio je Vučić.

Predsednik Srbije koji je pred prvi sastanak sa Kurtijem "oči u oči" najavljivao da su u pitanju „teški razgovori" sa nekim "ko Paja Patak" ponavlja napade na Srbiju, nakon razgovora kaže da "apsolutno ni oko čega se nisu složili".
Foto: Profimedia
"Čovek je došao da se ne bi dogovarao ni oi čemu i da kaže - došao sam da te pitam da priznaš nezavisno Kosovo. Moj odgovor je bio - nikad. I onda se on detonirao", izjavio je Vučić.

Vučić nije objasnio šta je tačno podrazumevo pod "detonacijom" , ali je naveo da „nije bilo uvreda niti psovki", već nekih njegovih "oštrijih reakcija".

Kurti: Distanca od Vučića veća od dva metra

Na konstataciju predsednika Srbije da je Priština na nastavk razgovora u Brisel došla samo da bi "isprovocirala prekid dijaloga", Aljbin Kurti odgovora da je sastanak bio "konstruktivan", a da je on sam "optimista".

Biće teško, ali ja sam optimista i to ne zato što sam takav uvek, već zato što sada imamo iskreni pristup problemima. A suština našeg konflikta jeste nedostatak međusobnog priznavanja. Niti Srbija ne priznaje Kosovo niti Kosovo Srbiju", kaže Kurti.
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Aljbin Kurti je vrlo precizno definsao „suštinu problema" i takozvanog "slona u sobi", ali je kao „jedino i najbolje" rešenje ponudio svoj i "stav Džozefa Bajdena" o međusobnom priznanju.

Na konstatciju medija da mešusobno priznanje nije i kompromisno rešenje prihvatljivo za drugu stranu, Kurti je "redefinsao" svoj predlog.

"Vreme je da Srbija proglasi nezavisnost od Kosova", poručio je Kurti.

Za premijera Kosova razgovor sa predsednikom Srbije nije bio "na rubu incidenta", ali je i naglasio da je distanca između njih dvojice bila "veća od dva metra".

Rešenje do kraja godine?

Ono što se na kraju svega dovodi u pitanje je jeste kako će se smanjiti ova "distanaca" koja se posle 10 godina dijaloga u Briselu čini veća neko ikada.

I tu ne govorimo samo o sledećoj rundi dijaloga zakazanog za jul već i o celokupnom procesu, za koji se u EU institucijama, nezvanično, navodi da bi "mogao da bude rešen do kraja godine", što neće biti prvi put da EU preceni svoju politiku prema Zapadnom Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: