"Rekao sam da nikada nećemo priznati Kosovo. On se 'detonirao'" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se posle sastanka u Briselu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Oglasio se Kurti: Dao je 4 predloga; "Nadam se da će Vučić ozbiljno da razmisli"

Završen trilateralni sastanak u Briselu: "Srbija je najvažnija"; Vučić se sastao s Kurtijem FOTO

"Dogovoreno je da se do kraja jula nastavi dijalog”, kazao je Vučić posle sastanka.

Preneo je da prištinska delegacija ne želi da ispuni ugovore koje su Albanci potpisali i ne želi da razgovara o Zajednici srpskih opština.

"Oni su tražili hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisnost Kosova. I nazivaju incidentima i provokacijama činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim crkvama. Bio sam veoma blag, jer nisam želeo da ukažem na druge stvari, zbog potpunog odsustva realnog odgovora", rekao je Vučić u razgovoru sa medijima posle sastanka.

"Potpuno odsustvo realnosti", zaključio je on.

Vučić je objasnio da će u narednim danima razgovarati sa Srbima sa KiM. Kako je istakao, uplašen je za sudbinu Srba na Kosovu i Metohiji, mnogo više nego što je bio, zbog toga što je uvideo ko upravlja u Prištini - misleći na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbijna Kurtija.

Vučić je novinarama, nakon sastanka u dijalogu Beograda i Prištine, kazao da je za Srbiju važno da sačuva stabilnost i mir.

"Uplašen sam za sudbinu Srba mnogo više nego što sam bio, jer sada razumem ko upravlja u Prištini i nisam preveliki optimista", kazao je Vučić.

Dodaje da će Beograd ipak dati sve od sebe da se dijalog nastavi i da se obezbedi sigurnost za građane Srbije na Kosovu i Metohiji.

“Ja ovakvom sastanku nisam prisustvovao”, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je objasnio da Kurti nije prihvatio da srpska strana pretraži devet lokacija na Kosovu za koje sumnja da se u njima nalaze posmrtni ostaci Srba. Vučić je, posle sastanka s Kurtijem, naveo da je premijer tzv. Kosova to odbio uz obrazloženje da je na čelu Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović, koga je nazvao "Geringom i Gebelsom i čovekom iz Miloševićeve partije".

Vučić je precizirao da je na sastanku govorio o principima i o potrebi da se pronađe svako mesto gde je sahranjen svaki Srbin i Albanac. On je rekao da je tražio od Kurtija i da se poštuje sve što je do sada dogovoreno.

Vučić je naveo i da je Srbija spremna da nastavi i dijalog i razgovor s albanskom stranom.

On je objasnio da sledi razgovor sa Srbima sa KiM i, kako kaže, uplašen je, "jer vidi sa koliko odgovornosti ćemo morati da se suočimo u budućnosti".

Na pitanje da li je uputio uvrede Aljbinu Kurtiju tokom sastanka, on je kazao da nije psovao.

“Odgovorio sam oštro, ali nisam prelazio granicu. Čovek je došao da se ne bi dogovarao ni o čemu. Rekao je: 'Došao sam da te pitam kada ćeš priznati Kosovo'. Rekao sam: 'Nikad'. On se 'detonirao'”, istakao je Vučić.

Nastavićemo da radimo na dijalogu, kazao je Vučić i istakao da je ovo "bio pokušaj da se okonča dijalog".

Na pitanje da li su se strane o nečemu saglasile, on je kazao:

"Ni oko čega".

Tužba za genocid

Vučić izjavio da je nezadovoljan suštinom razgovora, dok je forma i ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija manje bitna.

"Suština je u sadržaju, ponašanje je manje-više bitno", kazao je Vučić novinarima.

Prema njegovim rečima, na Kurtijeve pretnje da će podneti tužbu za genocid protiv Srbije, rekao mu je da učini to više i da prestane samo da preti.

"Nije to problem, problem je sadržaj, uvek je suština bitna, a ne forma. Verujte mnogo je manje rekao od onoga što će da kaže da je rekao, ali to njemu ostavljam. Danas su raspisali neke izbore na Kosovu, neka se hvali i neka priča šta god poželi, za nas je važno i ono čime nismo zadovoljni je suština", kazao je Vučić.

Ističe da je suština u tome da li hoće da se postigne nešto ili ne, odnosno hoće li dijalog i kompromis ili ne.

"Ali, ako dođete i kažete došao sam samo da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo, onda vam je jasno da nije došao na dijalog, već da provocira i da izazove reakciju Beograda ili moju ličnu da napusti tu prostoriju i kaže da napušta dijalog", navodi predsednik Srbije.

Dodaje da Beograd neće da napušta dijalog.

"Mi smo za dijalog, nastavićemo da razgovaramo", naglasio je Vučić i zamolio novinare da pitaju evropske predstavnike ko je bio konstruktivan, a ko ne.

"Bili su korektni"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da do kraja jula očekuje sledeći sastanak sa prištinskom delegacijom, a da će do tada tehnički timovi da razgovaraju o nestalim osobama, primećujući da ne zna o čemu će razgovarati, jer je Beograd sve uradio i prihvatio.

"Prihvatili smo ono što je rekla EU, ne znam o čemu dalje da razgovaramo, da li o tome da li je Veljko Odalović Gebels ili Gering", kazao je Vučić novinarima nakon trilateralnog sastanka u Briselu.

Navodi da su se predstavnici EU ponašali korektno na sastanku, a na pitanje novinara da li su intervenisali, Vučić kaže da su intervenisali par puta, ali da neće o tome da priča.

"Bili su korektni i Borelj i Lajčak, pogotovu Borelj. Ne mogu ništa da mu zamerim, čovek je sve razumeo od prvog trenutka", kazao je Vučić.

Podseća i da su prištinska i beogradska delegacija imale jutros pripremne sastanke i kaže da su ga pozvali i rekli da za 10 minuta počinje trilateralni sastanak.

"Idemo odmah, mi smo spremni. Celu noć nisam spavao, razmišljao sam šta ćemo da radimo, ušao sam spreman na sastanak, onda sam shvatio da su oni izašli sa nečim što uopšte nisu rekli predstavnicima EU na pripremnom sastanku da će da pokreću", ističe predsednik.

Naglasio je da je prištinska delegacija predložila da se, umesto formiranja Zajednice srpskih opština, uvede nacionalni savet za Srbe na KiM onako kako je Srbija uvela nacionalne savete za manjine.

"Vi stanete i ne znate da li da se smejete, plačete... Razumete da imate posla sa ljudima koji nisu ozbiljni i odgovorni", kaže Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 113 idi na stranu