NATO uvodi veliku promenu – mnoge zemlje zabrinute

Proširenje člana 5 osnivačkog ugovora NATO koji će danas biti proširen omogućava članicama Alijanse da odgovore i na napade u svemiru.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL
EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Kako je hrvatski ultimatum "pobedio" NATO

Milanović o samitu NATO: "Neće proći"

Lideri NATO-a će danas proširiti primenu klauzule o kolektivnoj odgovornosti, odnosno člana 5 osnivačkog ugovora NATO-a "svi za jednog, jedan za sve, kako bi članice Alijanse bile spremne da odgovore i na napade u svemiru", izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Član 5 osnivačkog ugovora NATO kaže da će se napad na bilo kojeg od 30 saveznika smatrati napadom na sve njih.

Do sada se to primenjivalo samo na tradicionalnije vojne napade na kopnu, moru ili u vazduhu, a odnedavno i u sajberprostoru, prenosi agencija AP.

"Na ovom samitu ćemo jasno reći da, naravno, svaki napad na svemirske kapacitete, poput satelita i slično, ili napadi iz svemira, mogu aktivirati član 5", rekao je Stoltenberg, nekoliko sati uoči predsedavanja samitom sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom i njegovim kolegama.

Oko Zemlje kruži gotovo 2.000 satelita, a sa više od polovine upravljaju članice NATO-a, pokrivajući gotovo sve - od mobilnih telefona i bankarskih usluga do vremenskih prognoza.

Vojni komandanti se oslanjaju na neke od njih za navigaciju, komunikaciju i razmenu obaveštajnih podataka. U decembru 2019. godine, lideri NATO-a proglasili su svemir petim domenom operacija Alijanse, nakon kopna, mora, vazduha i sajberprostora.

Mnoge zemlje članice zabrinute su zbog, kako kažu, sve agresivnijeg ponašanja Kine i Rusije u svemiru, navodi AP. Oko 80 zemalja ima satelite, a na tom polju se pojavljuje i sve više privatnih kompanija.

Osamdesetih godina prošlog veka, samo je deo NATO komunikacija bio putem satelita, a danas je to najmanje 40 odsto. Klauzula o kolektivnoj odbrani NATO aktivirana je samo jednom, kada su se članice okupile iza SAD nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu