Šamar, noževi i jaja VIDEO

Svetskim medijima prethodnih dana nije toliko u fokusu bio koronavirus. Ni Putin, ni Bajden, niti svetski konflikti. Kao da je vreme stalo.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/PHILIPPE DESMAZES / POOL MAXPPP OUT
EPA-EFE/PHILIPPE DESMAZES / POOL MAXPPP OUT

Pročitajte još:

Makron o šamaru

Kako je Makron ošamaren, ugao drugi VIDEO

A stalo je zbog predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Naime, prvi čovek Francuske pre nekoliko dana narodski je "popio" šamar od jednog građana tokom posete gradu Tain.

Išao je u posetu naroda kako bi osetio puls javnog mnjenja posle udara koronavirusa, ali je onda došlo do incidenta. Naime, 28-godišnji Demijen Terijel iskoristio je priliku, te je pored raspoloženja građana, Makron osetio šamar na licu. Ubrzo se i oglasio povodom incidenta.

Kasnije se ispostavilo da je Terijel "problematična" ličnost već odranije, a od kućne literature imao i „Majn kampf“. Ubrzo je osuđen na četiri meseca zatvora.

Slučaj Makrona, naravno, nije izolovan, te on nije jedini svetski lider koji je doživeo napad ili neprijanost prilikom susreta sa nezadovoljnim građanima. Čak ni francuskom predsedniku ovo nije prvi put, pošto se prošle godine posvađao sa policijom u Jerusalimu. On je tada pripadnike organa reda iz crkve Svete Ane u starom delu Jerusalima, koja je po međunarodnim pravilima, francuska teritorija.

Buš i cipela

Jedan od primera da zvaničnike tokom nastupa u javnosti vrebaju napadi jeste i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džordž Buš Mlađi. Tako je u decembru 2008. godine bio napadnut cipelom, pošto ga je tokom konferencije za štampu gađao novinar Muntadar al-Zaidi.

Buš je eskivirao cipelu i prošao bez povreda, a novinar mu je dobacio:

"Ovo ti je oproštajni poljubac od naroda Iraka, pseto jedno".

Al-Zaidi je navodno povređen prilikom hapšenja, a pojavile su se informacije da je mučen u pritvoru.

Industrija statua

Za razliku od Buša, bivši premijer Italije Silvio Berluskoni nije bio tolike sreće. Naime, njega je jedan muškarac 2009. godine pogodio sa replikom statue tokom izborne kampanje u katedrali u Milanu.

Prema navodima medija, njegov napadač je imao istoriju mentalnih problema, a Berluskoni je zbog povreda morao da bude hospitalizovan. U to vreme, premijer Italije je bio u žiži domaće javnosti zbog optužbi za korupciju i proveo je mesec dana na lečenju, pošto mu je bio polomljen nos i ostao je bez dva zuba.

Zanimljivo je da je posle tog napada naglo skočila prodaja statua sa kojom je prvobitno gađan Berluskoni.

Ubadanje, politički motivisan napad

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro jedan je od kontroverznijih svetskih lidera, a posebnu pažnju privukao je tokom borbe njegove zemlje sa pandemijom koronavirusa, čak se u nekoliko navrata i rugao infekciji. Prema poslednjim podacima Worldometers, preko 17 miliona ljudi je zaraženo, a više do 487.000 je preminulo, čime je Brazil treća zemlja na svetu po broju inficiranih.

Bolsonaro je 2018. godine zadobio ozbiljne povrede pošto je izboden tokom izborne kampanje i završio je u bolnici.

Njega je napao Adelo Bispo de Oliveira, a kasnije su se pojavili navodi da je njegov napad bio politički motivisan.

Rafalna paljba

Nekadašnji nemački kancelar Helmut Kol takođe je bio žrtva napada, ali nije ostao dužan.

Naime, tokom posete Haletu u maju 1991. godine, oko 30 mladih ga je zasulo jajima. Međutim, umesto da se skloni sa "rafalne paljbe", on je napustio obezbeđenje i krenuo da trči ka demonstrantima koji su ga zasuli jajima.

Napadači su mu skandirali "lažove, lažove".

Kolovo obezbeđenje je ubrzo došlo, sklonilo državnika i otpratilo kancelara u zgradu gradske skupštine u Haleu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu