"Non pejper? Ne treba nam on da nam kaže šta da radimo"

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani izjavila je da "non pejperi" koji su se pojavili u prethodnih nekoliko meseci, neće biti tema dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Yarr65
Ilustracija: Depositphotos/Yarr65

"To je čin provokacije Srbije"

Ona je za tamošnje medije kazala da ni po koju cenu neće biti razgovora o promeni granica.

Osmani je rekla da bi takve "avanture", kao što je promena granica, mogle da destabilizuju ne samo Kosovo nego i ceo region, prenosi Reporteri.

"Znamo što treba da učinimo i znamo što treba da izbegnemo, a jedna od opasnih avantura koju ćemo izbeći po svaku cenu je ona koja uključuje promenu granica, jer bi to moglo da destabilizuje, ne samo Kosovo, već i čitav region", rekla je Osmani u intervjuu za Al Džazira Balkan.

Po njenim rečima, nove kosovske institucije koje su formirane posle izbora 14. februara, imaju jasan mandat da ne pregovaraju o pitanju granica i suverenitetu samoproklamovanog Kosova.

"U potpunosti ćemo poštovati taj mandat. Moramo imati samopouzdanja, ne treba nam ‘non pejper’ koji će nam reći šta treba da radimo", istakla je Osmani.

Osmani je, govoreći o bivšim liderima OVK kojima se u Hagu sudi za ratne zločine, rekla je da tzv. OVK vodila oslobodilačni rat.

"Oslobodilačka vojska Kosova bila vojska koja je izašla iz naroda i borila se za oslobođenje. U tom smislu, naglasila bih reč oslobođenje, jer su svi njeni napori bili oslobođenje Kosova od genocidnog režima", rekla Osmani.

Dodala je da, uprkos političkim razlikama koje je imala sa bivšim predsednikom tzv. Kosova Hašimom Tačijem i nekim drugim bivšim liderima OVK, svi treba da cene "doprinos slobodi i nezavisnosti".

"Skupština Kosova je svojom voljom osnovala Specijalni sud, koji u tom smislu mora da radi prema kosovskim zakonima i Ustavu. Svako od nas mora da shvati doprinos koji su lideri OVK dali međunarodnoj pravdi dobrovoljnim radom sa specijalizovanim komorama", poručila je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu