Slučajevi ptičjeg gripa potvrđeni u većini kosovskih opština

Priština -- Pre nekoliko nedelja potvrđeno je prisustvo ptičjeg gripa H5N8 na Kosovu i Metohiji, a dosad je uništeno oko deset farmi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/OlenaPavlovich
Foto: Depositphotos/OlenaPavlovich

To je za prištinske medije potvrdio i član Agencije za hranu i veterinu (AHV) Ljamir Tači.

AHV je izvestila da su testirani uzorci u laboratoriji za hranu i veterinu otkrili prisustvo ptičijeg gripa virusa tipa A, podtipovi H5 i N8 (ptičiji grip H5N8), preneo je Kossev.info.

"Dosad je uništeno oko deset farmi, uglavnom farmi domaćinstava na kojima je, nakon uzimanja uzoraka, utvrđen pozitivan test na ptičji grip H5N8", rekao je Tači za "Telegrafi".

Tači je ukazao na to da su slučajevi ptičjeg gripa potvrđeni u većini kosovskih opština, uključujući Prizren, Orahovac, Srbicu, Mitrovicu, Mališevo i nekoliko drugih opština.

Dodao je da su inspetkori na terenu i da pronalaze farme sa inficiranom živinom na kojima se obavljaju sve usluge, uključujući odlaganje mrtvih ptica, a da su prisutni na farmi pod nadzorom službenih veterinara, uz poštovanje biosigurnosnih mera.

Prema SZO, grip H5N8 je podtip virusa gripa A (zvanog ptičjieg gripa), koji je veoma smrtonosan za divlje ptice i živinu.

H5N8 obično ne zaražava ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu