Kako je hrvatski ultimatum "pobedio" NATO

Zagreb -- Samitu NATO u Briselu prisustvuje hrvatski predsednik, koji je najavio da neće podržati deklaraciju Aijanse ako se ne promeni formulacija koja govori o BiH.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ DANIEL NOVOTNY
EPA-EFE/ DANIEL NOVOTNY

Zoran Milanović naime "preti" da Hrvatska neće podržati tu deklaraciju ako se u njoj ne spomene Dejtonski sporazum i reforma izbornog zakonodavstva, a hrvatski Večernji list piše danas da je taj "ultimatum" šefa hrvatske države urodio plodom.

Kompromis je, navodi se, pronađen juče poslepodne, nakon čega je generalni sekretr Alijanse Jens Stoltenberg nazvao Milanovića, neposredno pre njegovog poletanja iz Zagreba i obojica su se, kažu, složili "da je sad sve izglađeno".

Nacrt NATO dokumenta na 50 stranica spominje Bosnu i Hercegovinu u jednom kratkom delu, među drugim zemljama, od Belorusije i Ukrajine do Kosova*.

Hrvatska je proteklih sedmica tokom usaglašavanja nacrta tog dokumenta, koji će biti usvojen na današnjem samitu, smatrala da se, kad se već govori o reformama koje su važne za evroatlantski put BiH, treba izričito spomenuti reformu izbornog zakonodavstva, kao i Dejtonski sporazum i sa referencom na konstitutivne narode u BiH. Velike zemlje saveznice imali su na to primedbe i opirale su se toj hrvatskoj ideji, podseća Večernji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu