Vraćaju se mature i svadbe?

Beograd -- Sednica Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv korona virusa biće održana danas u 16.30 sati. Mediji navode da se očekuje dodatno popuštanje mera.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: B92.net/J.J.
Foto: B92.net/J.J.

Broj novozaraženih na dnevnom nivou je ispod 200, dok je gotovo 50 odsto punoletnih građana primilo bar jednu dozu vakcine protiv kovida, što članovima Kriznog štaba daje mogućnost da raspravljaju o dozvolama za održavaje matura, svadbi, kao i organizaciju đačkih ekskurzija i drugih proslava i okupljanja uz određene epidemiološke mere.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda rekao je da će iz gradske uprave na sednici tražiti da se mere popuste, te da će pred lekare izneri nekoliko zahteva, podseća Blic.

Jedan od zahteva, kako je rekao, je i da se dozvoli izvođenje nastave u prirodi, dozvola da se održavaju mature uz poštovanje svih protokola Gradskog zavoda za javno zdravlje.

"Očekujemo da se donese odluka da se od 21. juna u Beogradu, kao i u drugim lokalnim samoupravama u kojima je vakcinisano više od 50 odsto ljudi, omogući održavanje kongresa, koncerata, svadbi, javnih događaja koji do sada nisu mogli da se održavaju, takođe uz poštovanje propisanih mera. Gradski zavod za javno zdravlje u dogovoru sa Gradom Beogradom, Novim Sadom i invent industrijom propiso je mere za svaki od odvih događaja", kazao je zamenik gradonačelnika

Sa druge strane, premijerka Ana Brnabić ističe da će potpuno popuštanje mera uslediti tek kada se dođe do 60 odsto vakcinisanih građana Srbije. Upozorila je da trenutno stagniramo po broju vakcinisanih, navodi dalje Blic.

"I dalje smo na 48 odsto, ali dok god ne stignemo do nekih 60 odsto, nema popuštanja, jer se plašim da se korona ne vrati", rekla je ona i dodala da je neophodno da se još građana vakciniše.

Kako je ranije objavljeno, potrebno je još oko 340.000 osoba da bi se dostigao cilj od 50 odsto starijih od 18 godina koji su primili bar jednu dozu vakcine.

Krizni štab Vlade Srbije i premijerka Ana Brnabić ranije su istakli da je rok da se taj cilj ostvari 21. juna, nakon čega može da usledi popuštanje mera.

Još jedna od tema na današnjoj sednici biće i đačke ekskurzije, koje u poslednje vreme sve više škola organizuje, iako Krizni štab i Ministarstvo prosvete još nisu odobrili ovakav vid putovanja. U Ministarstvu prosvete podvlače za “Blic” da šačka putovanja zavise od više faktora.

"Organizacija obrazovno-vaspitnog rada škole, koja uključuje i organizovanje ekskurzija i nastave u prirodi, odnosno đačkih putovanja, povezana je sa promenama epidemiološke situacije, preporukama Kriznog štaba i odgovarajućim odlukama nadležnih organa i institucija. U proteklom periodu zbog aktuelnih okolnosti, đačka putovanja nisu bila dozvoljena", navode iz Ministarstva prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu