Referendum prelomio: Odbacuje se

Švajcarski glasači odbacili su novi zakon koji je bio osmišljen sa ciljem da pomogne zemlji da ispuni ciljeve iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Tolikoff Photography
Ilustracija: Shutterstock/Tolikoff Photography

Konačni rezultati pokazuju da je 51,6 odsto glasača glasao protiv novog zakona o CO2 na nacionalnom referendumu, preneo je Rojters.

Građani Švajcarske su se izjasnili o takozvanom zakonu o ugljen-dioksidu, kojim bi trebalo da budu uvedene veće takse i drugi nameti na goriva koja proizvode štetne izduvne gasove.

Predlogom zakona revidira se i jača postojeći zakonski okvir uveden s ciljem da se do 2030. godine smanji emisija štetnog ugljen-dioksida u atmosferu, dodao je AP.

Rojters ocenjuje da je ovaj rezultat poraz švajcarske Vlade koja je podržala novi zakon.

Odbijanje znači da će sada biti "veoma teško" Švajcarskoj da postigne cilj do 2030. godine da prepolovi emisiju štetnih gasova i dovede je na nivo iz 1990. godine, rekla je ministarka za životnu sredinu Simoneta Somarugasaid.

Ovo je samo jedna od tema o kojima su se danas izjašnjavali građani Švajcarske i kroz javni demokratski postupak direktno uticali na pitanja od vitalnog značaja za društvo.

Predlog za zabranu veštačkih pesticida i drugi za poboljšanje vode za piće preusmeravanjem subvencija poljoprivrednicima koji ne koriste hemikalije je takođe odbačen.

Odvojena pitanja na referendumu su bila finansijska podrška za preduzeća tokom pandemije kovida-19 i davanje većih ovlašćenja policiji u borbi protiv terorizma.

Za ova dva zakona je glasalo 60, odnosno 57 odsto birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu