Tenzije sve veće: Raspoređuju se oklopna vozila i PVO sistemi duž kontakt linije; "Neprijatelj krši obaveze"

Oružane snage Ukrajine raspoređuju oklopna vozila i protivvazdušne sisteme u blizini kontakt linije u Donbasu.

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 13.06.2021.

17:05

Tenzije sve veće: Raspoređuju se oklopna vozila i PVO sistemi duž kontakt linije;
Ilustracija: Shutterstock/Martin Hibberd

To je saopštila pres služba Ministarstva odbrane samoproglašene Luganske Narodne Republike.

"Bez obzira na odsustvo vatrenih provokacija, neprijatelj nastavlja da krši preuzete obaveze. Otkriveno je razmeštanje naoružanja i vojne tehnike u naseljima na teritoriji pod kontrolom Ukrajine, čime se krši treća tačka dodatnih mera (o primirju)", rekao je portparol, a preneo je "Sputnjik".

Prema podacima Narodne milicije LNR, ukrajinske snage postavile su protivvazdušne sisteme i oklopna vozila u stambenim naseljima pod kontrolom Kijeva Novozvanovka i Popasna, u mestu Zoloto koje je pod delimičnom kontrolom Kijeva, kao i u blizini Mirne Doline i Gorskog (pod kontrolom Kijeva) blizu kontakt linije u Donbasu.

Sukob u Donbasu

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba.

Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma.

Sukobljene snage takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju bespilotne letelice na liniji dodira, a zabranjeno je i inženjersko opremanje položaja. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

Međutim, od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: