"Naš odnos sa Rusijom je sada drugačiji i najgori je od kraja Hladnog rata"

Članice NATO-a će na samitu u ponedeljak u Briselu, kojem prisustvuje i američki predsednik Džo Bajden, razgovarati o promeni strateškog koncepta.

Izvor: Glas Amerike

Nedelja, 13.06.2021.

16:08

EPA/ANDREAS GEBERT

Poslednji put je NATO dokument o svojim ciljevima usvojio 2010, a od tada su se izmenile bezbednosne pretnje, prenosi "Glas Amerike".

"Recimo, u aktuelnom konceptu se Kina uopšte ne pominje, a skoro da se ne pominju ni klimatske promene. Takođe, naš odnos sa Rusijom je sada drugačiji i najgori je od kraja Hladnog rata. Istovremeno, razvijeniji su sajber napadi i takve vrste pretnji", kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

NATO nije razmatrao promene strateškog koncepta za vreme mandata Donalda Trampa.

"Evropljani nisu hteli da otvaraju Pandorinu kutiju tokom Trapovog mandata jer nisu znali šta da očekuju", rekao je Den Hamilton iz vašingtonskog Vilson centra.

Tramp je imao loše odnose sa liderima unutar alijanse, stalno ih kritikovao da treba da povećaju budžete za odbranu i "dug NATO-u" i preispitivao Član 5 o zajedničkoj odbrani članica.

Bajden je ranije rekao da će u Briselu jasno staviti do znanja da su SAD posvećene NATO-u i Članu 5. Američki predsednik će u Brisel doputovati u nedelju pred samit lidera NATO-a i samit lidera EU.

Potom mu predstoji susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Ženevi.

Na samitu NATO-a biće obeležen i kraj vojnog angamžama u Avgaistanu, a povlačenje američkih vojnika je do pola završeno.

NATO će takođe predložiti privatnom sektoru u zemljama članicama da sarađuju u domenu novih tehnologija, kao i sa demokratskim režimima van alijanse, zbog rastućeg kineskog ekspanzionizma.

"Ova administracija hoće da pokaže, i rečima i delima, da SAD snažno stoje uz evropske saveznike. Ali, i dalje ima mnogo izazova u transatlantskim odnosima u smislu kako se boriti protiv Rusije i Kine, Kovida 19, klimatskih promena", kaže za Glas Amerike Mark Simakovski iz Atlantskog saveta.

"Bolje bi bilo da predsednik iskoristi vreme na težak, ali neophodan razgovor unutar NATO-a o spornim temama. To bi značilo evaluaciju i zatvaranje politike "otvorenih vrata", što sada iziskuje mnogo veće troškove nego što donosi benefite", kaže Den Depetris iz organizacije Prioriteti odbrane.

Član 10, poznat kao politika otvorenih vrata, govori o tome da neka zemlja može biti pozvana da se pridruži ako o tome postoji konzenzus, i to je stvorilo jaz između onih koji kažu da takvo pravilo oslikava stabilnost organizacije, do drugih koji smatraju da ugrožava njen mandat.

"Bajden bi takođe trebalo da ojača NATO mehanizme za rešavanje konflikta dijaloga sa Rusijom", kaže Depetris.

Neki američki analitičari smatraju da bi američki predsednik mogao da bude dočekan sa skepticizmom u Briselu.

"Oni vide šta se događa kod nas, zabrinuti su zbog budućnosti Republikanske stranke. Brinu šta će biti posle Bajdena i da će neki negativni stavovi prema saveznicima i NATO-u ponovo biti aktuelni", kaže Rejček Elihus iz Centra za međunarodne i strateške studije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: