Kraj Netanjahuove ere?

Vladavina izraelskog premijera Benjamina Netanjahua duga 12 godina mogla bi da bude okončana u nedelju kada Kneset glasa o novoj vladi.

Izvor: Glas Amerike

Nedelja, 13.06.2021.

14:23

Kraj Netanjahuove ere?
EPA/ ABIR SULTAN

Novu vladu čini koalicija potpuno različitih stranaka.

Netanjahu nije uspeo da samostalno formira vladu nakon parlamentarnih izbora u martu, a novu koaliciju su sastavili opozicioni lideri, centrista Jair Lapid i ultranacionalista Natfali Benet.

Dogovor je da Benet bude premijer dve godine, a onda da mesto preuzme Lapid. Vlada koju vode okuplja stranke različitog političkog spektra, a prisutna je i arapska manjina. Rekli su da je plan da se ne bave gorućim pitanjima poput politike prema Palestincima, već da se fokusiraju na unutrašnje reforme.

Mnogi Palestinci su time razočarani i ističu da Benet sprovodi istu desničarsku agendu kao Netanjahu.

Benjamin Netanjahu je, godinama, postao zaštitni znak Izraela.

Kao političara ga podržava ekstremno desničarska baza, a kritičari ga ne štede. Suočava se sa optužbama za korupciju koje poriče.

Njegovi protivnici su, između ostalog, optuživali za pad ekonomije i loše upravljanje pandemijom.

U subotu uveče, najavljeni politički kraj Netanjahua slavio se ispred njegove rezidencije u Jerusalimu, a poruka je bila "Zbogom, Bibi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: