"Svima je jasno - Bajden se ne usuđuje, boji se da ne izgubi od šefa ruske države"

Predsednik SAD Džozef Bajden nije se usudio na zajedničku konferenciju za medije posle samita s ruskim liderom Putinom iz straha da od njega ne "izgubi".

Izvor: Sputnjik

Subota, 12.06.2021.

21:38

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Tako smatra ruski senator Aleksej Puškov, preneo je "Sputnjik".

"Njujork tajms" piše da se Vašington odlučio na ovaj korak jer je još sveže sećanje na fijasko koji je od Putina u Helsinkiju pretrpeo Donald Tramp.

Podsetimo, ranije danas predstavnik Bele kuće rekao je za "Blumberg" da će nakon sastanka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom američki predsednik Džo Bajden posebno održati konferenciju za štampu, dok je Kremlj potvrdio da će se i Putin sam obratiti medijima nakon samita.

Tim povodom na Tviteru se oglasio ruski senator.

"Bajden se nije usudio na zajedničku konferenciju za novinare s Putinom – boji se da ne izgubi od šefa ruske države. To neće povećati Bajdenov autoritet: svima je jasno ko ima nadmoć u tom tandemu. I samo to već govori o karakteru samita. Za SAD to nije način da se srede odnosi, već politički dvoboj", napisao je Puškov. "Njujork tajms" piše, pozivajući se na Bajdenove pomoćnike, da je ruska strana podržavala ideju o zajedničkoj konferenciji za novinare, ali se "predstavnici administracije sećaju kako je Putin u Helsinkiju nadigrao Trampa".

List piše da je na samitu 2018. Tramp doveo u sumnju rezultate do kojih je u vezi s navodnim mešanjem Rusije u američke izbore 2016. došla američka obaveštajna služba čime je, kako tvrdi list, "pružio mogućnost Putinu da širi laži".

To je izazvalo burne reakcije u američkim političkim krugovima, a senator Džon Mekejn je tada rekao da je to bilo jedno od najsramotnijih istupanja nekog američkog predsednika.

Odluka o odvojenoj konferenciji za medije ima za cilj, piše američki dnevnik, da ruskog lidera liši međunarodne platforme koju je imao 2018. godine u Helsinkiju.

Samit Bajden-Putin biće održan 16. juna u Ženevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: