Ukrajinski diverzanti koristili NATO kalibarsko oružje u ubistvu policajca

Ukrajinska diverzantska grupa, koja je napala osmatračnicu Narodne milicije Luganske Narodne Republike, upotrebila je oružje u stilu NATO-a.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ happymay
Ilustracija: Depositphotos/ happymay

Ovo je novinarima potvrdio portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponjenko, a prenose mediji.

"Meci kalibra 5,56 mm izvučeni iz tela poginulih koriste se u oružju koje koriste zemlje NATO-a i isporučuju se Ukrajini u okviru američke pomoći, objasnio je Filiponjenko. Portparol je na brifingu pokazao metke izvučene iz tela žrtava, koji su priloženi kao materijalni dokazi krivičnog dela.

Ranije je luganska Narodna milicija saopštila da je u napadu diverzantske grupe ukrajinskih snaga ubijeno pet pripadnika Narodne milicije LNR, od kojih je jedan ubijen iz snajperske puške strane proizvodnje.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Sukobljene snage takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju bespilotne letelice na liniji dodira, a zabranjeno je i inženjersko opremanje položaja. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

Međutim, od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu