KFOR: Osiguravamo bezbednost i slobodu kretanja

Komandant KFOR-a general-major Franko Federiči rekao je da je ta misija raspoređena na osnovu Rezolucije 1244 kako bi osigurala bezbednost i slobodu kretanja.

Izvor: Tanjug

Subota, 12.06.2021.

17:13

KFOR: Osiguravamo bezbednost i slobodu kretanja
Ilustracija: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

KFOR to i dalje čini, istakao je Federiči, povodom 22. godišnjice ulaska NATO na Kosovo i Metohiju.

"Pre 22 godine, nakon usvajanja Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, NATO je na Kosovo rasporedio preko 50.000 vojnika u okviru misije KFOR da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja svim zajednicama koje žive na Kosovu", rekao je Federiči na ceremoniji u sedištu misije u Filmskom gradu u Prištini, čiji je snimak objavljen na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, KFOR nastavlja da "igra osnovnu ulogu u obezbeđivanju bezbednosti na Kosovu i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana".

Trenutno se KFOR sastoji od oko 3.600 vojnika iz 27 zemalja uključujući NATO zemlje članice i partnere.

KFOR u sprovođenju aktivnosti sarađuje sa nizom aktera, uključujući Ujedinjene nacije, Misiju vladavine prava Evropske unije - Euleks i bezbednosne organizacijama na KiM, navodi se u objavi na Fejsbuk nalogu te misije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: