Nova pretnja - širi se Evropom

"Ekstremno zadovoljavajuće" - tako kancelarka Merkel ocenjuje trenutnu situaciju sa koronavirusom.

Izvor: DW

Petak, 11.06.2021.

19:27

Nova pretnja - širi se Evropom
Shutterstock/ shutter_o

Ipak, ona je zabrinuta zbog delta soja, varijante virusa koja se, prema SZO, ubrzano širi celom Evropom, a pogotovo Britanijom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) upozorila je na opasnost delta soja, mutacije koronavirusa. „Ono što nas brine je takozvana delta varijanta, koja se ponovo vrlo veoma brzo širi u Velikoj Britaniji", rekla je Angela Merkel, nakon razgovora sa pokrajinskim premijerima u Berlinu.

Svaki dan tokom kojeg se zabeleži mali broj infekcija ovom varijantom je dobar dan, istakla je Angela Merkel i dodala da je sada važno postići daljji napredak u vakcinaciji. „U suštini se nalazimo u trci sa cepljenjem", rekla je kancelarka.

Delta varijanta relativno retka u Nemačkoj

Na temelju podataka Instituta Robert Koh (RKI), delta varijanta je u Nemačkoj još uvek relativno retka. Prema izveštaju RKI o zabrinjavajućim mutantima njen udeo u ispitanim uzorcima za sada iznosi 2,5 posto. Te informacije se odnose na sedmicu od 24. do 30. maja.

Varijante virusa klasifikovane su kao zabrinjavajuće ukoliko - se brže šire, uzrokuju težak protok bolesti ili ako se virus toliko promenio tako da zaštita vakcinisanih građana i onih koji su se oporavili može biti narušena. Sa udelom od 94 posto pregledanih uzoraka, varijanta alfa (B.1.1.7, otkrivena u Velikoj Britaniji) i dalje uzrokuje većinu infekcija širom Nemačke.

„Korona nije nestala"

Merkelova je istovremeno trenutni razvoj pandemije u Nemačkoj nazvala „izuzetno zadovoljavajućim" u pogledu broja registrovanih slučajeva infekcije. „Možemo reći da su se napori proteklih meseci isplatili". Međutim, dodala je, korona nije nestala, što pokazuje eksponencijalni rast infekcija u Velikoj Britaniji zbog delta varijante virusa.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ranije je upozorila da se delta varijanta širi Evropom. Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge pojasnio je da se ona trenutno širi u celoj regiji.

Mutacija je možda u stanju da izbegne delovanje pojedinih vakcina, rekao je Kluge. Dok istovremeno u mnogim zemljama mere ograničenja polako popuštaju i stoga su ponovo mogući brojni kontakti, jedan deo ugrožene populacije i dalje je nezaštićen, posebno osobe starije od 60 godina.

„Ne treba dozvoliti da napravimo istu grešku"

„Već smo se nalazili na ovoj tački", rekao je Kluge. „Tokom prošlog leta, broj slučajeva postupno se povećavao kod mlađih, a zatim se proširio i na starije, što je doprinelo poražavajućem ponovnom širenju virusa." Ovaj razvoj događaja na kraju je doveo do uvođenja lokdauna i povećanja broja smrtnih slučajeva tokom jeseni i zime 2020. „Ne treba dozvoliti da napravimo istu grešku", rekao je Kluge.

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije nije savetovao odgađanje putovanja, ali je zahtevao odgovorno ponašanje. Takođe je zahtijevao ubrzavanje kampanja cepljenja širom Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: