Mediji: Priština bi da nas tuži za genocid?

Priština navodno namerava da posle pravosnažne presude generalu Ratku Mladiću pokrene pitanje tužbe protiv Srbije za navodni genocid na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Novosti
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Yarr65
Ilustracija: Depositphotos/Yarr65

Vučić: Rezultat se gleda na kraju utakmice VIDEO

Kako javljaju mediji, ovakve najave čule su se već u danu izricanja presude Mladiću, u kojoj je on osuđen za genocid, a što albanski lideri sa KiM vide kao dodatnu šansu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u četvrtak drugoj strani da ako misle da dolaze u Brisel po, kako kažu, nezavisnost i druge stvari o kojima pričaju - ne moraju ni da putuju.

"Oni dolaze da naprave svoj šou, mi idemo da budemo odgovorni i ozbiljni. Prete da će nekog da "razbiju" pre utakmice, a rezultat piše na semaforu, ali na kraju utakmice", kazao je Vučić.

Kako navode "Novosti", snaga argumenata i međunarodnog prava je na strani Beograda. Jer niti Kosovo, kao teritorija, može da pokrene ovakav sudski proces, niti postoji bilo kakvo utemeljenje u činjenicama i dokazima da je Srbija nad Albancima na KiM počinila genocid.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora na KiM, kaže za "Novosti" da je istina upravo suprotna - nije bilo nikakvog genocida na Kosmetu sa naše strane, ali je zato postojao plan OVK da se svi Srbi proteraju sa KiM, da se poubijaju, a njihova imovina uzurpira.

"Taj plan se, nažalost, i dalje realizuje. Priština nema nikakve činjenice i priča o navodnom genocidu je politička priprema terena za pritisak na Beograd. Vide šta se dešava u Haškom tribunalu, kako su Srbi osuđeni za nepostojeći genocid u Srebrenici i sada bi da i oni profitiraju na toj priči. Hoće da prikažu da su Albanci žrtve i da zato treba priznati Kosovo kao državu i omogućiti im članstvo u UN i EU", objasnio je on.

Drecun ukazuje da priče o navodnom genocidu na KiM od strane srpskih snaga bezbednosti, kao i pretnje tužbama za ratnu odštetu, koincidiraju sa podizanjem optužnice protiv Hašima Tačija i ostalih pripadnika OVK. On dodaje da će se, kad počne suđenje u Hagu, pokazati razmere zlodela koje je počinila OVK i zato sada pokušavaju da skreću pažnju.

Kako, za "Novosti", objašnjava advokat Zoran Živanović, apsolutno ništa u presudi Mladiću Prištini ne ide naruku u nameri da podnesu tužbu za genocid.

"Naravno, svako može da tumači pravo kako hoće i da podnosi tužbe, ali to ne znači da će nešto uspeti pred nekim ozbiljnim sudom. Takođe, Priština ne može lično da podnese tužbu i to bi eventualno mogla da uradi neka druga zemlja u njihovo ime", istakao je Živanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 75 idi na stranu