"Kosovo ostaje" VIDEO

Kosovo ostaje u preambuli Ustava Srbije, izjavila je danas gostujući na TV Prva ministarka pravde Maja Popović.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
 EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC ↑ collapse
EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC ↑ collapse

Ministarka Popović je navela da su izmene Ustava jedna od najvažnijih aktivnosti u Akcionom planu za poglavlje 23.

Promena Ustava u oblasti pravosuđa najvažnija je u oblasti vladavine prava, rekla je Maja Popović i dodala da vladavina prava dovodi do pravnog sistema gde postoji pravna sigurnost.

"Kada imate državu u kojoj postoji pravna sigurnost dolaze i strani investitori što znači značajno otvaranje novih radnih mesta za građane, a samim tim i povećanje njihovog standarda", rekla je Maja Popović.

Ona je navela da je koruptivnost stvar etike, morala i integriteta svakog sudije i dodala da ne postoji nijedna pravna norma koja može sprečiti njihovo koruptivno ponašanje, ali ga može kazniti.

S tim u vezi, istakla je da sudije moraju imati adekvatne plate jer će se, dodala je, na taj način smanjiti mogućnost korupcije.

Maja Popović smatra da su sudije trenutno dobro plaćene, dodajući da uvek postoji mogućnost povećanja tih plata, ali da se moramo kretati u okvirima naših mogućnosti.

Navela je da je predloženim promenama Ustava predviđeno da sudije i tužioce više ne bira parlament i dodala da će ih birati Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.

Kako je pojasnila, predviđeno je da u Visokom savetu sudstva bude pet sudija i pet istaknutih pravnika, a u Visokom savetu tužilaca četiri istaknuta pravnika, četiri javna tužioca, odnosno zamenika javnih tužilaca, republički tužilac i ministar pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu