Izveštaj i istina o žrtvama u Srebrenici

Milorad Dodik izjavio je da je važan Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u regionu Srebrenice 90-ih godina.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.06.2021.

14:25

Izveštaj i istina o žrtvama u Srebrenici
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Dokument se tiče stradanja naroda u periodu 1992-1995. godine.

"Ne smemo prestati da se borimo za istinu", rekao je Dodik na konferenciji za novinare, posle posebne sednice vlade Republike Srpske, na kojoj je izveštaj predstavljen.

On je istakao da je Komisija radila potpuno nezavisno, da na njen rad niko nije uticao jer i sve da je neko želeo, to nije bilo moguće jer iza ovakvog dokumenta stoji autoritet stručnjaka. U Izveštaju je, istakao je, navedeno mnogo važnih činjenica o stradanju Srba, zločinima nad srpskim narodom...

Predsednik Nezavisne medunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, Gideon Grajf, rekao je da je on usmeren ka pomirenju i istini, kao i da je Komisija radila potpuno nezavisno, rukovodeći se pravdom, istinom i činjenicama.

"Nije bilo nikakvih pritisaka na rad Komisije, sva istraživanja zasnovana su na naučnim standardima i metodologiji. Nastojaćemo da istinu i činjenice iz Izveštaja i dalje promovišemo", rekao je Grajf novnarima u Banjaluci.

On je istakao da je ponosan što je bio u mogućnosti da predstavi izveštaj na kojem je radilo 10 vrsnih stručnjaka.

Pomirenje u BiH

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je vlada Srpske danas primila k znanju Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. Višković je rekao da je ovaj izveštaj temeljni dokument, kao i da će u narednom periodu biti organizovano više okruglih stolova s ciljem njegovog predstavljanja široj javnosti.

Istakao je da će Izveštaj doprineti pomirenju u BiH, jer je zasnovan na činjenicama, te da nije usmeren protiv bilo koga.

"Izveštaj daje za pravo predstavnicima institucija Republike Srpske da u narednom periodu mogu govoriti o činjenicama, a ne da neko politički pokušava da im zabrani da se o tome govori", rekao je Višković na pres konferenciji koju je prenosio RTRS.

On je zahvalio Gideonu Grajfu za celokupni angažman u radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je cilj Izveštaja - doći do istine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: