"Srbija drži sebe kao taoca, jer ne želi da prizna nezavisnost KiM"

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je danas da Srbija samu sebe drži kao taoca jer ne želi da prizna nezavisnost KiM.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2021.

16:00

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

On je to rekao novinarima u Tirani nakon završenog samita lidera Zapadnog Balkana.

"Želimo da se integrišemo u EU, u NATO. Priznanje Kosova je dobro i za Srbiju koja samu sebe drži za taoca jer ne želi da nas prizna", rekao je Kurti, prenosi portal Balkan veb.

Govoreći o polemici sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Kurti je rekao da je do nje došlo jer Brnabić odbija da prihvati nezavisnost Prištine. Dodaje i da bi Srbija trebalo da se ogradi od režima Slobodana Miloševića.

"Brojne inicijative su spojile lidere zapadnog Balkana kako bi se doneo duh evrointegracija. Regionalne inicijative su u zastoju jer Srbija ne želi da prizna nezavisnost KIM. A to bi doprinelo većoj saradnji. Nije dovoljno samo zajedničko tržište već i vrednosti EU da se ugrade u odnose u regionu. Za Srbiju je najvažnije da prizna nezavisnost Koosva kako bi prihvatila realnost", rekao je Kurti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: