Kina donela zakon o prevazilaženju posledica sankcija

Peking -- Kina je donela zakon o prevazilaženju posledica spoljnih sankcija u nastojanju da ublaži pritisak SAD i EU po pitanju trgovine, tehnologije i drugih pitanja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Alan
Foto: Depositphotos, Alan

Pročitajte još:


Amerika izglasala istorijsku odluku; Niz odredaba se odnosi na Kinu

Ovaj zakon je najnoviji i do sada najsveobuhvatniji legalni instrument kojim Kina odgovara na strane sankcije i cilj mu je da kineskim merama pruži veći legitimitet i predvidljivost, navode lokalni eksperti, preneo je Rojters.

Strane kompanije, međutim, brinu zbog uticaja koji bi taj zakon mogao da ima po strane investicije. Detalji zakona koji je usvojio kineski Narodni kongres nisu još objavljeni.

Predsednik Kine Si Đinping prošlog novembra je pozvao vladajuću Komunističku partiju da iskoristi sva pravna sredstva da odbrani kineski suverenitet, bezbednost i interese u odnosu na strane entitete.

U januaru je kinesko ministrstvo trgovine najavilo mehanizme procene da li su strane restrikcije kineskim firmama opravdane, i da li da kineske kompanije i pojedinci zbog toga podnesu tužbe i traže kompenzaciju na kineskim sudovima.

SAD i njihovi saveznici uveli su pojačane sankcije kineskim zvaničnicima kako bi izrazili zabrinutost zbog načina na koji Kina tretira muslimansku manjinu Ujgura u Sinđijangu i prodemokratske aktivnosti u Hongkongu, što je izazvalo kontrasankcije Kine prema političarima i zvaničnicima iz SAD i EU.

Trgovinska komora EU saopštila je da su njeni članovi zabrinuti zbog odsustva transparentnosti u vezi donošenja ovog kineskog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu