Kina donela zakon o prevazilaženju posledica sankcija

Kina je donela zakon o prevazilaženju posledica spoljnih sankcija u nastojanju da ublaži pritisak SAD i EU po pitanju trgovine, tehnologije i drugih pitanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2021.

14:30

Kina donela zakon o prevazilaženju posledica sankcija
Foto: Depositphotos, Alan

Ovaj zakon je najnoviji i do sada najsveobuhvatniji legalni instrument kojim Kina odgovara na strane sankcije i cilj mu je da kineskim merama pruži veći legitimitet i predvidljivost, navode lokalni eksperti, preneo je Rojters.

Strane kompanije, međutim, brinu zbog uticaja koji bi taj zakon mogao da ima po strane investicije. Detalji zakona koji je usvojio kineski Narodni kongres nisu još objavljeni.

Predsednik Kine Si Đinping prošlog novembra je pozvao vladajuću Komunističku partiju da iskoristi sva pravna sredstva da odbrani kineski suverenitet, bezbednost i interese u odnosu na strane entitete.

U januaru je kinesko ministrstvo trgovine najavilo mehanizme procene da li su strane restrikcije kineskim firmama opravdane, i da li da kineske kompanije i pojedinci zbog toga podnesu tužbe i traže kompenzaciju na kineskim sudovima.

SAD i njihovi saveznici uveli su pojačane sankcije kineskim zvaničnicima kako bi izrazili zabrinutost zbog načina na koji Kina tretira muslimansku manjinu Ujgura u Sinđijangu i prodemokratske aktivnosti u Hongkongu, što je izazvalo kontrasankcije Kine prema političarima i zvaničnicima iz SAD i EU.

Trgovinska komora EU saopštila je da su njeni članovi zabrinuti zbog odsustva transparentnosti u vezi donošenja ovog kineskog zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: